28 iulie 2009

si mai ciudat

http://www.hotnews.ro/stiri-6003350-video-cosmarul-prin-care-doi-puiuti-trecut.htm

cazul bonei care bate copiii a aparut si pe hotnews.
ce ma frapeaza insa, sunt comentariile cititorilor.
de exemplu:


1.citind articolul ma asteptam ca in film sa vad copii maltratati, chinuiti sau cine stie ce alte grozavii. Cand colo, ce sa vezi o tanti trage de ureche un plod obraznic. Tragedie nationala, nu-i asa? Draga mamico, singurul lucru pe care il poti reprosa femeii respective este ca a fost duplicitara, dar este oarecum de inteles tinand cont ca a fost fortata probabil sa isi intretina si ea familia, la randul ei. Deci, chiar copii tai ti-au raspuns la intrebare: NU, nu este nimic anormal ca un copil sa stie de frica unei persoane pe care sa o vada ca o autoritate. Si asa traim intr-o lume isterica, iar copii sunt de zece ori mai isterici decat media. Acum du-te si mai da si banii la psiholog, sperand ca asa devii o mama mai buna! Nu, nu esti mai buna, doar o alta mama dedicata carierei si care ignora familia si copii! Nu de psiholog are nevoie copilul tau ci de parinti, de parinti care sa stie sa imparta bucurii, daruri, dar si dreptate si pedepse! Psihologii americani spun ca pentru un mediu sanatos raportul dintre daruri/bucurii si pedepse trebuie sa fie de maxim 5 la 1 si minim 3 la 1. Iar un tras de ureche nu poate intra la categoria maltratare. Dar tu trebuie sa fii o mama buna, nu? Sa compensenzi lipsa de atentie si timp acordate sau mai bine zis neacordate copiilor cantandu-le in struna! Circul pe care il faci acum cu biata femeie nu inseamna ca esti un parinte bun, doar iresponsabil!

2.Lasă mamă că un pic de muștruleală nu strică
Imi era chiar frică să privesc, măm așteptam la cine știe ce atrocități.
Nu cred că vorbim de infracțiune aici.

3.spui niste lucruri extrem de violente in text iar in imagini sunt doar doua palme si o pedeapsa cat se poate de decent aplicata. Nu sunt de acord cu bataia copiilor, sunt si eu parinte, dar deocamdata textul pare doar o exagerare a imaginilor. Un fel de stire protv la ora 5. Sper ca ai si alte imagini si doamna aia sa primeasca interdictie sa se apropie de copii straini dar cu ce ai prezentat aici e fix zero.


Deja mi-a crescut tensiunea.
Si-asa o am prea mica.

Adica asa gandesc romanasii nostri?
un tras de ureche e ok, ha? si cum le vorbea copiiilor femeia aia e normal, nu? pedeapsa decenta????!??

adica in mileniul 3 inca mai exista persoane cu acces la internet care considera ca abuzul e binefacator???

46 de comentarii:

  1. eu nu inteleg cum pot mamele sa-si lase copiii pe mainile unor necunoscute, si dupa aia tot ele se supara ca cei mici au patit nu stiu ce. Pai ia sa fi avut respectiva mamica o masina luxoasa, i-ar fi dat-o femeii respective sa i-o conduca zilnic nu stiu cate ore- in mod sigur nu, ca s-ar fi gandit masina mea scumpa, nu o pot da pe mana nimanui, doar eu o conduc. In schimb pe copiii nostri ii incredintam altor femei sa le aiba grija, noi stam la servici pana la 6 seara si dupa aia ne plangem ca o necunoscuta n-are catre copiii nostri inima de mama.Mama respectiva e singura responsabila pentru cele intamplate cu copiii ei.Decat sa dea 15 milioane la o straina fara mila, mai bine lucreaza mai putin, si se ocupa de copilasii ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Irina, nu despre asta era vorba, cine stie de ce s-a intors la lucru.
    ci de faptul ca se considera ceva normal ce facut tanti aia.

    RăspundețiȘtergere
  3. de ce ne revolta ce a facut tantea aia, si nu ce a facut mama aceea?mie asta mi se pare problema principala.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm, Sabina imi pun si eu aceleasi intrebari ca si tine...hmmmm si hmmmm...

    RăspundețiȘtergere
  5. Irina, fetita avea 2 ani si 10 luni, cel mai mic copil al familiei, deci i se terminase de mult concediul....ce a facut asa neobisnuit mama?
    Poate ca nu si permitea sa ramana acasa. A ramas pana la aproape 2 ani ai fetitei, nu s-a intors dupa 5 luni la servici....cum se intorc majoritatea mamelor.
    Doar si tu ai dat-o pe Ilinca la cresa cand n-ai avut incotro. Daca Doamne fereste o batea la cresa ? Si stiu f f bine ca n-ai avut alta solutie atunci.

    Ina odata, eu nu ma leg acuma de mama sau bona, ci de cititorii hotnews carora trasul de ureche si "nesimtitii astia" li se par chestii firesti.

    RăspundețiȘtergere
  6. este evident ca acea femeie nu mai are ce cauta vreodata in preajma unui copil. este o femeie rea, din pacate rautatea este foarte des vazuta pe aici pe la noi. si tocmai pt acest fapt oamenii, in general, nu pot sa vada in faptele si cuvintele femeii, care parca a trecut degeaba prin viata, ceea ce de fapt este foarte clar. lipsa de empatie, de intelegere, de calm si de rabdare, rautate, ura,agresivitate.

    din nou, lipsa empatiei si imaginatiei la unii cititori ai hotnews ii fac pe acestia sa omita sa-si imagineze pe aceasta femeie langa proprii copii, iar daca o fac cu seninatate atunci ma intorc la paragraful anterior, acela cu rautatea si agresivitatea!

    degetica, ai dreptate, nu este vorba aici de motivul mamei care si-a lasat copiii cu o bona, ci felul complet aberaNT de crestere a unui copil!

    RăspundețiȘtergere
  7. bonele trebuie sa creasca copiii, sau mamele?una e sa dai copilul la cresa/gradi 4 ore pe zi, alta e sa-l lasi 12 ore pe zi cu o femeie straina.Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Din paate aceleasi comentarii idioate (si agramate) se intalnesc si pe site-ul protv. Mi se zbarleste parul. Cum sa te mai miri de ce-a facut bona cand sunt atatia care ar face la fel? :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Irina, nu toate femeile au seninatatea necesara sa ramana casa dupa ce li se termina concediul, nu cred ca e bine sa judecam.
    Ceea e e ingrozitor e ca acei cititori de pe hotnews considera ca un copil ASA trebuie crescut.
    Adica ei, ca parinti, asa procedeaza! asta ma infioara pe mine.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ralu, Salmi, Mihaela, pai da....asta e uratenia.
    Normal ca o femeie straina nu-ti iubeste copiii...dar sa vezi ca unii procedeaza la fel cu proprii copii si ca trasul de urechi, aruncatul pe jos, amnenintarile si jgnirile sunt considerate "educatie" , asta deja e ingrijorator..

    RăspundețiȘtergere
  11. Of of of, eu unui animalutz nu-i pot face ce le facea femeia aia copiilor...crunt. Perfect de acord ca nu e vorba de judecarea mamei. Peste tot in lume sunt copiii lasati in grija femeilor(indiferent de la ce varsta) pentru ca aceia considera o femeie mai de "calitate" decat o cresa, ca e altceva sa aiba grija o femeie de un copil decat o femeie de 10-15...dar sa te trezesti ca ccc copilul tau e abuzat asa? Inadmisibil!

    In alte tari se condamna cu inchisoare abuzul asupra animalelor, la noi nici macar asupra copiilor? Oooof of din nou...

    Asa e Sabina, cei care considera ca bona are comportament normal, asa procedeaza si ei...trist si ingrijorator...

    RăspundețiȘtergere
  12. Irina, nu inteleg fixatia impotriva mamei. indiferent care au fost motivele ei pentru intoarcerea la servici cu ce ne incalzeste acum sa o tragem de urechi?
    Sau poate sugerezi ca asta merita?

    RăspundețiȘtergere
  13. Irina,
    nu toate femeile stau cu fundul pe o comoara, sau au soti bogati sau imbogatiti, sau...
    Deja imi creste tensiunea...
    femeia aia era platita sa aiba grija de copii, nu sa ii disciplineze spartan cand vroia muschiul ei...
    Ce te faci daca ii dai la gradi si patesc acelasi lucru?
    Degetica zice ca si tu ti-ai dat copii la cresa, deci tu de ce nu esti in aceeasi oala cu "mama iresponsabila"?
    Cu ce esti tu mai buna?

    RăspundețiȘtergere
  14. Alina, nu sugerez nimic,obisnuiesc sa vorbesc pe sleau.Odata ce iei decizia sa iti lasi copiii pe mana strainilor 12 ore! pe zi inseamna ca iti asumi riscurile. Macar sa-i lase cu bunicii, ca am inteles ca ei abia asteapta. Mai bine rasfatati de bunici decat abuzati de bona.Asta in caz ca mama cu pricina nu se gandeste totusi sa lucreze mai putin, si sa stea mai mult cu copiii.Cred ca ei ar fi mult mai fericiti.

    RăspundețiȘtergere
  15. Irina, de dragul discutiei, sa presupunem ca si-a asumat riscurile.
    Tu ce crezi ca ar trebui sa faca acum acea femeie?
    a) sa inghita in sec si sa se resemneze
    b) sa se asigure ca respectiva bruta (ca altfel nu pot sa o numesc) nu va mai fi bona niciodata

    RăspundețiȘtergere
  16. Sabina, ce e si mai trist e ca exista parinti -multi!- care se comporta asa cu proprii copii :( din cauza asta li se pare ceva normal
    bona aia e si ea mama, nu? nu cred ca se comporta altfel cu copiii ei..

    RăspundețiȘtergere
  17. Irina, cu ce schimba faptul ca mama ar fi, sa zicem, vinovata, realitatea ca romanii isi bat copiii?
    ca pe sleau, despre asta era vorba in postarea mea.
    si anume ca romanii astia considera ca bona nu le-a facut nimic anormal, ca asa se face cu obraznicii astia neascultatori :((.
    Bona e doar varful icebergului.....

    RăspundețiȘtergere
  18. revenind la subiect, bag mana in foc ca cei de pe hotnews nu au inca copii, comentariile acestora sunt cu totul inutile.

    apoi portalul are cu totul alt specific, copy-paste-ul direct de pe forum nu prinde aici, nu se incadreaza in targetul lor.

    Oricum eu nu pot decat sa sper ca acei utilizatori hotnews vor ajunge sa aiba si ei copii si atunci isi vor sensbibiliza modul de gandire la 180 grade

    RăspundețiȘtergere
  19. totusi, eu nu am inteles de ce erau copiii obraznici?
    eu copii mai cuminti la masa n-am vazut, la noi se mananca din alergare:D (Gh, Sofi e mare)

    RăspundețiȘtergere
  20. Alina, din punctul meu de vedere respectiva mamica ar trebui sa reclame bona-foarte bine ca a facut-o - si apoi sa se gandeasca la copii,si sa caute o solutie sa lucreze mai putin, si sa se ocupe mai mult de ei.Sa-i educe asa cum crede ea ca e bine, ca nimeni n-o s-o faca in locul ei.

    RăspundețiȘtergere
  21. completez- n-o s-o faca in locul ei asa cum vrea ea

    RăspundețiȘtergere
  22. Irina, tu stii bine ca ai mei copii n-au stat nicio zi fara mama sau fara tata, f f rar au fost cateva ore de stat cu bunica sau cumnata, pot numara ocaziile pe degetele de la o mana, deci nu-s partinitoare.
    Si in ultimul an as fi avut nevoie nu de una, ci de vreo trei bone:)), una neaparat pt noapte ca sa nu mai lucrez intre alaptaturi sau trezri pt diverse:D
    Asa ca imi inchipui ca mama respectiva se simte deja ingrozitor de vinovata ca si-a lasat copiii cu bona si nu cu bunicii. Insa un serviciu care sa te lase acasa la ora 13 nu stiu daca se gaseste...inclin sa cred ca e o situatie cam imposibila pt acea mama, probabil ca isi va da si copilul mic la gradinita, dupa care va apela la bunici.

    RăspundețiȘtergere
  23. Sabina, ai sesizat f bine problema - mentalitatea colectiva potrivit careia atitudinea abuziva fata de copii este DOAR normalitate.

    Dar intrebarea mea este unde oare gasim solutia?
    Femeia respectiva va primi, in cel mai bun caz, o amenda. Oricum nu va intelege de ce e vinovata, asa cum nu vor intelege 3 sferturi din romani. Sunt comportamente intiparite de prea multa vreme ca standard. Si parerea mea e ca nu e vorba de rautate, ci de abuz generalizat (stat, societate, familie) care transforma majoritatea victimelor in niste viitor abuzatori. Este vorba despre normalitatea violentei, traitului nu social ci animalic, tip jungla, alienarii sociale. Sunt lucruri f complicate si care nu se pot schimba prea usor. In nici un caz cu agresivitatea si ura intoarse ca raspuns.

    Pe mine ma bucura ca macar virtual am intalnit persoane echilibrate si cu parenting echilibrat, cu tristete marturisesc ca n-am avut acelasi noroc in realitate (cea romaneasca) decat ffff rar.

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna Degetica,

    Imi pare rau sa ne cunoastem in aceste "imprejurari" nefericite. Ieri am ajuns pentru prima oara pe blogul tau, urmand un link catre filmuletul cu bona, iar azi am revenit pentru a citi comentariile voastre.

    Eu inca nu sunt mama, dar iubesc copiii de cand ma stiu. Visesz mereu la cum imi voi creste copiii, la cat voi fi de afectiva cu ei, dar nu ma pot opri sa nu ma gandesc - cu rusine, e adevarat - ca uneori probabil voi ajunge sa le aplic o usoara urecheala, o palma la fund sau o palma peste manuta, atunci cand toate celelalte metode de educatie nu vor avea efect.

    Desi sunt gesturi fizice, nu le percep ca fiind nici "normalitate", dar nici abuz - atata vreme cat survin ca ultima solutie, sunt rare si nu sunt aplicate cu forta, ci mai mult ca o mangaiere.

    Nu-mi sariti in cap, poate si eu sunt doar rodul educatiei primite in copilarie, de la un tata blajin - care nu m-a "batut" la fund decat o singura data in viata, cand am chiulit in clasa a II-a, dar avand o mama foarte severa si exigenta, care obisnuia frecvent sa ma urecheze, cand nu mai reusea altfel sa se inteleaga cu mine. Insa n-am considerat niciodata ca am fost abuzata, maltratata sau nenorocita de ea, nu-i port pica pentru ca stiu ca nu ma durea deloc si o facea doar da sa inteelg ca am dus-o la limita rabdarii. O Iubesc si o respect pe mama si ii multumesc pentru educatia ce mi-a dat-o, pentru ca acum - la maturitate - sunt un om mult mai integru ca multi altii si am o viata fericita si implinita.

    Totusi, nu as permite niciodata ca cineva strain sa-mi loveasca sau sa-mi brutalizeze copiii. Daca eu, ca parinte, am dreptul (pana la un punct), sa-mi educ copiii asa cum consider de cuvinta - chiar aplicandu-le cate o urecheala uneori -, nimeni altcineva nu are acest drept, indiferent ca e o persoana angajata, sau cineva apropiat de familie.

    Munca la negru, frustrarile, iresponsabilitatea sau absenta mamei, obraznicia copiilor etc., nimi nu da dreptul acestei bone sa-i loveasca. Daca copiii erau poate rai si obraznici, solutia era sa li se comunice parintilor acet lucru, sa li se ceara ajutorul sau, in ultima instanta, sa se renunte la post. Dar asta ar fi facut din bona, nu-i asa, un om integru si corect... pe cand ipocrizia si banii primiti lunar excludeau varianta de a-si compromite jobul! :(

    p.s. scuze pentru lungimea comentariului, am o multime de ganduri...

    RăspundețiȘtergere
  25. Carlitos, cand ai sa nasti copilsul si ai sa vezi cat de mult depinde de tine si cat de mult te iubeste si ce dulce e...sper ca o sa-ti dai seama ca nu poti sa-l atingi in scop educativ....
    E foarte bine ca ii porti respect mamei tale, dar gandeste-te ca nu e normal sa crezi ca "meritai" bataitele....e pur si simpu resemnare, acceptare pasiva...si asta nu e bine. Nu exista obraznicia copiiilor, exista doar neputinta parintilor.

    RăspundețiȘtergere
  26. Degetica,

    Inteleg bine ce suui si tu si restul mamelor de aici.

    N-am spus despre mine ca "meritam" bataie, n-am spus nici ca am fost vreodata batuta sa ma doara. Pur si simplu am spus ca uneori se intampla sa nu ma inteleg cu mama si sa ma urecheze sau sa-mi dea una la fund. Nu cred ca din cauza asta am ajuns sa cred, la maturitate, ca a sustine ca niciodata nu-mi voi palmui copilul la fundulet sau ca niciodata nu-l voi urechia (generic), este tot o dovada de extremism.

    Sunt de profesie asistent social si am studiat mai multa psihologie a copilului si a familiei decat majoritatea mamelor... la fel cum am avut in maini o multime de copii cu probleme. Clar, bataia nu va fi niciodata o forma de corectie folositoare cuiva! Insa de aici si pana la a nu disciplina copilul in niciun fel... e cale lunga. Si spun asta in general, felicitand mamele care reusesc sa-si educe copiii frumos si sanatos, fara a fi nevoite sa recurga vreodata la bataie, dar condamnandu-le in acelasi timp pe cele care fac din blandete si rasfat excesiv o virtute, care nu stiu sa familiarizeze copilul cu principii elementare de disciplina, cu reguli simple, cu notiuni primare de bine si rau, corect si incorect etc.

    Ideea mea a deviat de la subiect, revin la ceea ce se discuta si spun din nou ca nimeni, in nicio circumstanta, n-are dreptul sa loveasca copilul altcuiva.

    RăspundețiȘtergere
  27. subscriu intru totul la ce a explicat Carlitos...

    RăspundețiȘtergere
  28. Recunosc ca n-am vazut videoclipul. Mi-e teama sa ma uit, poate mi-e teama de ce as putea simti...
    E foarte trist si revoltator in acelasi timp faptul ca la noi "corectia fizica" e metoda de educatie...Cred ca orice parinte stie foarte bine ce inseamna sa fii la limita...Iar reactia sa depinde de enorm de multi factori, de la propria copilarie, pana la capacitate de empatie, cunostinte de psihologie, presiunea grupului, dorinta si vointa...Nu mai adaug aici si mentalitatea invechita si total gresita a multora dintre conationalii nostri :((
    Insa nu stiu sincer ce s-ar putea face, ca sa se schimbe lucrurile...Eventual o legislatie de protectie a copilului mai puternica. Dar si atunci vor exista voci care vor spune ca "in familia lor nu se baga nici dracu'!!" (scuzati limbajul)
    E trist, ce pot spune mai mult??...

    RăspundețiȘtergere
  29. Si eu sunt oripilata de acest filmuletz! Pur si simplu nu pot sa concep, de inteles nici nu poate fi vorba, un astfel de comportament!
    Ce mi se pare mie strogator la cer este faptul ca femeia asta se repede la bietii copii din senin ... in conditiile in care stau singuri la masa si nu fac nimic rau ... si chiar de ar fi facut ... nu asa se porcedeaza!!!!

    Doamne ... cum pot fi atatia "oameni" de acord cu un asemenea comportament!!! Trist !

    RăspundețiȘtergere
  30. Doamne, Degetica, nu-mi vine sa cred ce am vazut si mai ales ce citesc!

    Dupa ce ieri am vazut filmuletzul si mi-am dorit ca femeia respectiva sa fie invinuita de abuz impotriva copiilor si sa nu o mai angajeze nimeni niciodata pe un astfel de post, acum vin si ma crucesc de comentariile pe care le fac oamenii din jur, tocmai cei care ar trebui sa condamne aceasta atitudine si sa se asigure ca nu se mai va mai repeta.

    Ceea ce subliniezi tu aici este ce am observat si eu la parintii de astazi, ca agresivitatea este privita ca o metoda de educatie, ca o urecheala, o bruscare nu pot face rau, ci numai bine in disciplinarea unui copil. Si m-am referit aici numai la agresivitatea fizica, dar in filmulet este evidenta si agresivitatea verbala.

    Indiferent ce studii de specialitate are cineva, mai multe sau mai putine decat multe (alte) mame, credinta ca acestea sunt DOAR niste metode de disciplinare ma duce cu gandul la ce spunea Alina, la faptul ca un abuz (fizic, psihic) va transforma o parte din victime in potentiali abuzatori. In acest caz studiile respective mi se par in totalitate inutil de mentionat si imposibil de pus in practica.

    RăspundețiȘtergere
  31. carlitos, eu numai cand aud "sa-ti disciplinezi copilul" ma ia cu fiori
    tu ai accepta acum sa fii disciplinat de partenerul/a de viata? de sot, sotie, concubin, etc?
    asa, rar de tot, cand nu va intelegeti, sa-ti dea o mica mica palma sau sa te traga usurel de urechiuse
    ai accepta?

    un copil nu e o persoana? nu are sentimente?
    si mai spui ca esti asistent social
    rusinica...

    RăspundețiȘtergere
  32. Aseara in parc, o mamica: "...Ba, eu as accepta sa-l ia putin de urechi si bona, daca face prostii!...Sau sa-i dea o palma la pampers!...Ca stiu cum e fii-miu!"...
    Sa nu credeti ca e cine stie ce grozavie de femeie, ca e violenta, brutala, rea cu copilul ei...Cel putin eu n-am vazut asta pana acum...E vorba de mentalitate si de experienta personala (copilarie) mai mult decat orice altceva, cred.
    Ce puteam sa zic? Am tacut si am intors privirea...M-am simtit ca o lasa, dar n-am putut altfel...

    RăspundețiȘtergere
  33. Lol.Sunt complet de acord cu autoarea acestui articol.Intr-adevar e cel putin pacat ca mai sunt oameni care gandesc ca e ok si putina bataie :D Totusi ce ma amuza e cum unele dintre persoanele care comenteaza la acest articol sunt de parere ca mama respectiva nu trebuia sa se duca la lucru :)) Lol...dar unde s-a dus?S-a dus la discoteca si si-a lasat copii cu o bona?Geez...dar voi fetelor din ce naiba traiti?De pe urma sotului?Sunt ingrozita..auzi auzi... de ce s-a dus la serviciu..parca suntem in evul mediu :)))

    RăspundețiȘtergere
  34. Trist, trist, trist!
    Asa a ajuns sa fie "normalitatea' pentru unii.
    Eu cunosc in parc bone care au acceptul parintilor de a "disciplina" copilul cu violenta, "ca tre' sa fie pregatiti pentru viata asta grea si nemiloasa".

    RăspundețiȘtergere
  35. Oameni handicapati psihic. Crescuti de o mama obosita care ii carpea ca argument si de un tata neinteresat care le tragea cate-un sut in cur cand ii trimitea la paine. Oameni care ar trebui carpiti* emotional. Comentarii facute de oameni suferinzi.

    *In sensul de pus petice, reparati

    RăspundețiȘtergere
  36. Fetelor, dar ce putem face? ma gandesc cu groaza ca incepe cea mare scoala...si oare ce colegi o sa aiba? la gradi era f bine din punctul asta de vedere.

    eh,

    va multumesc ca nu m-ati lasat sa ma ingrozesc singura:)

    RăspundețiȘtergere
  37. Sabina, tot ce putem face e sa traim normal si echilibrat. Si sa speram ca in timp devine contagios. Nu exista retete magice pt vindecat milioane de suflete. Din pacate.
    ps Carlitos, mi-esti draga - corectia fizica nu este o metoda disciplinara, este o metoda de refulare pt parinte si atat. Cum a spus si papadie - o mama obosita care nu mai poate controla frustrarile. O spun pt ca stiu prea bine - am fost in punctul ala si cunosc sentimentul. Nu ajuta nimanui violenta. Nici in cantitati infime.

    RăspundețiȘtergere
  38. Alina, cum spuneam, as vrea din suflet ca toti parintii sa-si poata educa copii cat mai frumos posibil fara a fi nevoie sa recurga niciodata la vreo corectie fizica... dar cati dintre ei reusesc si cati, oare, incercand sa fie cat mai blanzi cu putiinta, esueaza in a oferi copilului o educatie "sanatoasa"?! :(

    Bellissimo, dai nuante personale unor cuvinte strict obiective: disciplina = totalitatea regulilor de conduită care asigură menținerea unei purtări corespunzătoare într-o colectivitate. [...] spirit de ordine, deprindere cu o ordine strictă. (dex).

    Eu as vrea ca fiul/fiica mea sa fie disciplinati, sa stie sa fie oameni buni, sa-i respecte pe ceilalti, sa nu scuipe etc etc etc... fara sa-i urechez vreodata pentru asta. Dar as vrea sa fie asa, pentur ca altfel mi-ar fi rusine de educatia ce le-am oferit-o.

    Voi spuneti ca incepe scoala si va temeti de colegii copiilor vostri... dar daca, doamne-fereste, vreunul din ei va fi agresiv, rautacios cu ceilalti, dominator etc., indraznesc sa cred ca mult mai mari sunt sansele ca acel copil sa fie un fel de "domnul goe", rasfatat, fara nicio simpatie pentru semeni sau respect dobandite acasa, fara nico alta cultura sau moralitate in afara de cea a banului, puterii si superioritatii... Sa dea Dumnezeu sa fie cat mai putini copii crescuti in acest fel.

    RăspundețiȘtergere
  39. Carlitos, asta e o problema separata...fi-mea are aproape 7 ani si, desi face inmultiri simple, nu cunoaste bine notiunea banului....mi-e groaza si de genu asta de contacte, da, recunosc.

    RăspundețiȘtergere
  40. Intradevar este o problema separata, dar ar putea fi un potential raspuns la intrebarea din text: de ce unii parinti isi bat (fie si la modul de usoara urecheala sau palma peste fundulet) copii? Si atunci parte din ei ar putea fi parinti care nu doresc asta, dar ajung sa o faca de teama ca altfel n-ar reusi sa ofere copiilor educatia pe care doresc sa o dea.

    Eu tind sa cred ca aceasta parte de parinti si-ar dori sa nu faca niciodata acest gest, dar in unele momente mai delicate ajung sa aleaga intre a nu aplica nicio pedeapsa - cu riscul de a nu reusi sa-l faca pe copil sa invete sau sa inteleaga ceva, sau a da totusi o palma usoara, neavand nicio alta idee pe moment - in speranta ca acest tratament extrem va servi ca lectie de viata mult mai buna copilului... E ca o alegere personala extrema, luata cu buna intentie, dar judecata gresit.

    RăspundețiȘtergere
  41. p.s. Multi ani inainte, frumosi si cuminti, fiicei tale! ;)

    RăspundețiȘtergere
  42. Imi vine greu sa cred ca exista femei tinere si educate care considera o forma de agresiune ca fiind acceptabila. Am crescut intr-o perioada nu tocmai roz pentru Romania si parintii mei stateau foarte prost cu banii. Tin minte si acum listele si calculele infinite care includeau fiecare bomboana cumparata. Pentru ca efectiv abia se tineau pe linia de plutire. Lucrau foarte mult si din cauza asta am crescut la bunicii mei. Mai apoi a venit 'democratia' si mama mea a primit o bursa pentru doctorat in Japonia. Si a plecat pentru mai bine de un an. Insa niciodata n-as indrazni sa o condamn pentru asta. Sunt foarte mandra de ea si mi se pare incredibil ca unora li se pare condamnabil ca o femeie vrea sa fie si altceva decat mama. Dar va spun un lucru, tot anul ala am facut temele la engleza la telefon si sa nu aveti impresia ca aveam bani la discretie pentru platit factura sau ceva. Dar unde voiam sa ajung: am invatat de la parintii mei respectul reciproc. Nu m-au bruscat niciodata, nu au ras de ideile mele, nu mi-au dat ore absurde de venit acasa (:D). Au mers mai ales pe ideea: stii, noi iti spunem ce credem, dar daca asta nu te convinge atunci poate ai nevoie sa te dai cu capul de prag sau poate noi gresim si la tine va functiona. Si am ajuns la varsta cand prietenii mei se imbatau, fumau, luau droguri, conduceau cu 160 la ora in localitate fara sa fac niciuna din chestiile astea. Veneam intr=adevar dimineata acasa, dar eram de departe cea mai cuminte. Fapt ce ar putea parea absurd pentru ca unul din colegii mei de scoala atent "disciplinat" de tata facea trafic cu droguri in vremea aia.

    Insa exista si reversul medaliei. Tipul asta de educatie mi-a dat constiinta de sine si niste asteptari de la cei din jur. In scoala generala imi condamnam foarte vocal profesorii care veneau la jumatatea orei si nu faceau nimic nici in timpul ramas si de aici - tot felul de probleme. Nici acum nu sunt un om "comod". Dar eu zic ca asta e un lucru bun. Cred ca trebuie sa ne gandim in perspectiva atunci cand ne crestem copiii. Mi se pare mai putin important daca isi mananca supa aici si acum si mult mai relevant daca in 10 ani o sa-si dea seama ca acei copii care cersesc la coltul strazii nu au ce supa sa refuze.

    Toti prietenii mei crescuti la modul "disciplinar" sunt preocupati sa se "integreze", nu vor sa schimbe nimic, nu le pasa de razboiul civil din china, de foametea din africa sau de nenorocirea oamenilor de la fix periferia orasului nostru. Sunt niste rotite perfecte ale sistemului. Daca asta iti doresti pentru copiii tai, Carlitos, atunci un urecheat si o palma sunt perfecte. Daca vrei un om care sa descopere lumea asta dintr-o perspectiva necunoscuta tie, daca vrei sa vada interesantul si sa rezolve problemele sistemului -atunci nu.

    Si inca un punct final. Bunica mea e o femeie foarte foarte rautacioasa, insa niciodata nu mi-a impus respect prin chestia asta. Imi amintesc ca mi-a tras o data o palma atat de tare incat mi-a tasnit sangele din nas. Nu m-a facut decat sa o urasc, desi asta a fost un incident intrucatva singular. Nu voia decat sa ma "disciplineze", sa-mi dea o "palmuta".Carlitos, nici nu iti dai seama cat de putin te poti controla in astfel de momente si daca accepti ideea de palma peste fund poti ajunge si la lucruri mult mai rele. Si nu, nu sunt lucruri care sa tina de autocontrol sau de educatie, tin de tot ce este mai primar si mai instinctual intr-un om. Cat despre asistenta sociala... am facut practica undeva la sfarsitul liceului, iar respectiva femeie ii spunea unei mame cu 8 copii: daca te enerveaza, da in ei, dar nu da pe fata, ca le lasi semne, le spargi dintii, cine stie. Replica ei mi se pare inca socanta si niciodata dar niciodata nu-i voi vorbi copilului meu altfel decat unui om complet care merita respect pentru simplul fapta ca exista.

    RăspundețiȘtergere
  43. Anonim, superb comentariu!
    Iti multumesc din suflet pentru el, merita publicat ca atare! pot? as vrea mult sa-l asociez si cu un nume:)

    RăspundețiȘtergere
  44. Ma bucur ca iti place si ma flateaza ca vrei sa-l publici ca atare. :) Prefer insa sa ramana anonim.

    RăspundețiȘtergere