2 iulie 2010

Despre studiul pianului

Am fost rugata sa expun 5 beneficii ale invatarii cantatului la pian.
Nu cred ca voi semna eu articolul, dar iata aici parerea mea:



1. Pianul este instrumentul cel mai accesibil din punct de vedere strict muzical, pentru ca sunetul se produce imediat, apasand clapa. la vioara de exemplu , ca sa rezulte un sunet corect, trebuie luni si luni de studiu pentru a gasi locul exact pe coarda instrumentului. La pian, satisfactia este imediata si progresele apar un pic mai repede.

2. daca abordarea este corecta (ma refer la invatarea de la bun inceput a cantatului cu doua maini), studiul pianului ajuta imens la coordonarea manuala si mai apoi la gandirea pe mai multe planuri. Faptul ca mana dreapta si mana stanga canta lucruri diferite ajuta enorm la dezvoltarea unui contrapunct mental, si astfel la dezvoltarea inteligentei.

3. Contactul cu muzica clasica se face direct si nemijlocit prin studiul pianului. Este instrumentul pentru care marii compozitori au scris lucrari extraordinare din punct de vedere artistic, chiar daca ele sunt simple dpdv al executiei pianistice, abordabile inca de la varsta de 5,6 ani.
Ma refer la menuetele de Bach din Caiet pentru Anna Magdalena Bach, la micile sonatine de Mozart, la piesele usoare de Schuman din "Album pentru tineret" etc.

4.Daca se aprofundeaza studiul pianului, copilul de 13, 14 ani poate accede la cele mai inalte forme de expresie muzicala din punct de vedere al ideilor continute in acste muzici. Ma refer la Fugile de Bach din Clavecinul Bine Temperat si la Sonatele de Haydn, Mozart si Beethoven.
Aceste doua forme muzicale, Fuga si Sonata, contin in ele insele toate principiile gandirii europene.
In fuga este vorba de gandirea contrapunctica, pe mai multe planuri.Extrem de necesara in orice domeniu, de la stiinta pana la economie si afaceri.
In Sonata este vorba despre dialectica lui Hegel, opozitia intre doua idei diferite, concept pur european.
Iar micul pianist poate percepe mai intai la modul sensibil aceasta filosofie, adancirea ei teoretica nefiind chiar atat de importanta, si oricum, realizabila la varste mature.
Sigur ca studiul logicii si al filosofiei furnizeza aceste informatii, insa atacarea lor treptata, prin studiul pianului, le face mult mai usor asimilabile.
De aceea, in general persoanele care studiaza muzica clasica au o gandire complexa, care ii ajuta in cariera lor, oricare ar fi aceasta.

5. Nu in ultimul rand, contactul cu muzica pentru pian poate genera o mai buna adaptare in societate. Exista atatea lucrari de muzica mai lejera, jazz, blues, care pot face deliciul unor party-uri de adolescenti.
Pianistul va fi intotdeauna respectat si in jurul lui se va creea o aura de popularitate.

Good enough? :))

20 de comentarii:

  1. de cand asteptam... dar mai vreau, continua, te rog!

    RăspundețiȘtergere
  2. pai zi ce mai vrei, ca mie nu-mi prea vin alte idei acuma.

    RăspundețiȘtergere
  3. cit imi place!
    da, si eu mai vreau, cind o sa te intorci de la mare :*
    da-ne teme de ascultat...tu stii

    RăspundețiȘtergere
  4. Hm, ce frumos suna...crezi ca merge si pentru asa o cunoastere nu neaparat aprofundata, a mea face 7 ani in toamna, oare nu e tarziu? adora baletul si ii place muzica clasica in general (nu cea mai "grea" dar oricum).

    RăspundețiȘtergere
  5. nu, e f f bine sa inceapa in toamna acum, majoritatea copiiilor asa incep!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce bine suna, daca ar mai fi un instrument accesibil din punct de vedere al pretului si al dimensiunilor (nu incape in orice apartament de bloc), ar fi minunat! In copilarie mi-ar fi placut sa studiez pianul, dar din pacate parintii meu nu si-au permis acest instrument, asa ca am fost inscrisa la unul mai mic si mai ieftin, insa urit din toata inima de mine (dar asta e deja alta poveste).

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai exista si pianina, care incape in orice apartament de bloc.
    Sau chiar varianta de compromis, o clavinova, se gassc la mana adoua destul de ok ca pret.
    In niciun caz nu recomand orga electronica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu recomanzi orga, atunci poate ar fi bun un pian electric yamaha, care imita aproape perfect, este perfect pentru copii. Pofti un link http://www.senia.ro/%20ydp-162r-arius-f900.577-pian-digital-yamaha-34404-3

      Ștergere
  8. Aici se fac saptamanal la o sala unde sunt toate instrumentele posibile, evident eu vorbesc despre ceva "neperformant" dar din cate am citit in flyerele de la scoala totusi cu niste reguli, dupa niste reguli...adica invata "basicul" din cate deduc, si repeta apoi si fac si niste bucati muzicale pentru sfarsitul anului, daca merg mai departe depinde de parinte si copil, eu la asta ma gandeam :) sabinut, ce zici, crezi ca e prea "popular", in sensul ca strica copiii? anyway fara pian acasa...deci doar cu ce repeta ei acolo.

    RăspundețiȘtergere
  9. u cred ca e binisor, decat deloc....
    Freya face pian sau altceva?

    RăspundețiȘtergere
  10. Sabina, pe mine m-ar interesa si ce metode de abordare si predare ar fi cele mai bune pentru un copil...
    David a schimbat (cat e in Romania) profesorul...si are ceva probleme...in primul rand...il deranjeaza (spune el) ca i-a apasat pe degete :D....ca nu il lasa sa se exprime....
    Acum au renuntat la o profesoara...merge la alta:)...Sper sa fie cu noroc...A 2-a spune ca el nu stie sa tina mainile cum trebuie pe clape...ca trebuie sa fie ca "un paianjen"...dar profesorul de aici, are o alta metoda, pentru ca el a fost un pianist care a avut de suferit cu coloanei (daca am inteles bine) din cauza pozitiei de la pian si a pozitiei mainilor...
    Si el are o alta metoda (chiar imi spunea - in gluma - ca in Romania, profesorii o sa ii strice "elevul". din punctul asta de vedere.....hahaha)
    Nu stiu daca e bine ca invata cu altcineva...sau nu...dar nici o pauza de 2 luni nu as vrea sa ia!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Zumzi, am sa scriu un post separat maine:)

    RăspundețiȘtergere
  12. cum ar fi: cum sa-l fac pe copil sa-i placa si a inteleaga beneficiul. Sa-i placa sa munceasca... Ca eu am una bucata fata lenesa, dar o mint cu rochia de la auditie ):
    Si un baiat silitor, dar cand ii spune profesoara ca trebuie sa lucreze zilnic doua ore, l-a pierdut. Prinde f repede, iiplace teoria muzicala, dar nu poate sta pe scaun atat. I-am zis si lui despre legatura dintre pian si matematica - asta-i place - dar nu stiu nici eu prea multe.
    In plus - sau in minus pt mine - eu n-am facut muzica in viata mea, nu stiu cum sa-i sprijin...

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumim, foarte bine detaliat.
    Copiii cei mari ai mei au facut pian de la 7ani. Andreea s-a oprit la 13 ani din cauza programului incarcat de la scoala. Matei insa a continuat si este chiar la sectie de pian-chitara. Din pacate chitara este principal si face trei ore pe sapt. , iar pian face o singura ora pe sapt. Spun din pacate, pentru ca pianul este bucuria si pasiunea lui.

    RăspundețiȘtergere
  14. Oh, superb!
    Eu sunt un 'copil' de 30 de ani :-)), si mi-am dorit dintotdeauna sa invat sa cant la pian... Oare e prea tarziu sa ma apuc acum? :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. Un al saselea ''beneficiu'': se pare ca previne Alzheimer, asemeni tenisului de masa, prim antrenarea creierului in a coordona diferite segmente ale corpului si prin solicitarea atentiei distributive si a reactiilor...

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu am 26 de ani. Sa cant la pian este un vis mai vechi de-al meu, de cand aveam 8 ani. Anul trecut am inceput si eu sa fac cursuri de pian. Am intalnit o profesoara extraordinara, iar saptamana trecuta am sustinut primul meu recital. Nici nu va puteti inchipui ce bucurie imensa am simtit si simt in continuare. Asa ca nu e tarziu niciodata pentru a invata sa canti la un instrument.

    RăspundețiȘtergere
  17. Raluca, felicitari, e extraordinar, serios!

    RăspundețiȘtergere
  18. Inteleg perfect bucuria, eu am 33de ani si am inceput cursurile de pian acum un an si jumatate. Cred ca mi-am descoperit o noua pasiune. Fusese un gandde-al meu, ca mi-ar fi placut sa invat si mi-am zis sa incerc. E nemaipomenit! TRec ore si ore zdranganind, ma relaxeaza si de fiecare data cand simt ca am mai facut un pas inainte ma simt de parca as fi cucerit teritorii virgine.:) Intr-un fel chiar asa si este.

    RăspundețiȘtergere