17 martie 2009

sensibilitati excesive

Ma deranjeaza zgomotele.
Cred ca pe toata lumea, dar la mine conceptul de zgomot e foarte larg, pentru mine si o muzica proasta e zgomot.
(Acuma de exemplu se aud niste sunete incredibile de jos de unde se transforma i-cafe-ul care-mi da mie internet intr-un fast food:) )
Unde vroiam sa ajung.
Am vazut acu vreo 2 saptamani Bleu, de Kieslowski.
Si am sentimente foarte, foarte amestecate. Imaginile sunt extraordinare. Subiectul, unul universal, e vorba despre iubire. Insa felul cum este descrisa iubirea m-a cucerit, am stat cu sufletul la gura sa urmaresc fiecare secventa, fiecare amanunt.
Dar.

Exista un mare "dar".
Muzica era ORIBILA. Un kitsch fantastic! NU am sa inteleg niciodata cum de a putut alege o asemenea muzica. Ba da. e genul de muzica la care plange lumea in sala, un fel de Carmina Burana pe trist.
Si daca in debut mai exista o promisiune...dupa aia totul se naruie. Un fel de tragism gaunos de muzica usoara....totul invelit in creatia unui compozitor contemporan care trebuia sa scrie o mare cantata pentru ziua Europei.

Sigur ca la ziua Europei n-o sa auzi muzica de Ligeti:), insa construirea unui discurs filmic de un asemenea nivel cu ajutorul unei astfel de muzici mi se pare pur si simplu o impietate....

Am gasit pe youtube un soi de chintesenta:)
probabil ca o sa-mi spuneti ca-s exagerata si nebuna la cap, dar na, asa am fost intotdeuna, mai altfel.

Muzica din Bleu

sau aici tema aia la pian




3 comentarii:

  1. M-am uitat numai la fragmentul de pe youtube pus de tine. Si am gasit si eu alegerea muzicala cel putin penibila, trage filmul in jos, parca ridiculizeaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Io mor dupa "Bleu" si probabil ca din cauza ca mi-a placut atat de mult filmul, nu am prea bagat in seama muzica. Desi, culmea, ar fi trebuit sa fie personaj principal. Dar daca stam sa ne gandim, o gramada de filme bune sunt trase in jos de muzici penibile insa cu maare succes la public (ehem Phil Glass ehem)

    RăspundețiȘtergere
  3. pai de asta m-am socat, pt ca muzica era personaju principal.
    dacaera modesta, in fundal, o iertam....
    :))

    PG...bleachs....:))

    RăspundețiȘtergere