27 aprilie 2009

Indiferenta doare

Aseara am asistat la un miracol. Am auzit un flautist cum nu s-a mai inventat vreodata. este vorba despre Mario Caroli, pentru care termenul de Paganini al flautului e unul extrem de palid....
Colega Diana Rotaru a scris mailuri la toata lumea, a scris si pe Contemporania despre el, la Conservator erau afise cu cel putin o saptamana inainte, ...si cu toate asta sala a fost aproape goala. Si doare rau de tot.
Dupa concert am reluat anuntul.
Bineinteles ca nu mi-a raspuns nimeni, dar e dimineata, poate ca spre pranz.....sau dupa amiaza....nu stiu de ce continui sa ma iluzionez.
Si sa sper ca oamenii nu vor mai fi asa indiferenti, ca vor prefera un concert de-o ora in loc sa mearga repede acasa dupa servici (motive sunt o mie,n-au terminat de lucru, oboseala, foamea, dorul de cei dragi, lipsa de chef....)
Si totodata aceiasi oameni rup stadioanele la Metallica, Depeche Mode, meciu cu Rapidu si altele de genu.
Si cand vine Mario Caroli nu au timp.

Vreti sa va spun ce se pierde?
Se pierd momente unice de muzica frumoasa, cantata cu drag, cu pasiune, cu o virtuozitate iesita din comun, muzica cantata de un om deschis, simpatic, modest, volubil, inteligent care se daruieste in fiecare secunda pe scena. Un om Miracol, o repet. Un asemenea pianissimo n-am crezut pana ieri ca exista. Un asemenea tempo la Cantabile si Presto de Enescu nu stiam ca se poate atinge in galaxia noastra.
Fiecare sunet care ii iese din flaut e emotie in stare pura, la un moment dat nici nu-l mai vezi, de parca s-ar baga in flaut ca Duhul din Lampa fermecata....

In aceasta seara la ora 19, la Aula Uniunii Compozitorilor, (muzeul Enescu, Calea Victoriei), Mario Caroli canta muzica romaneasca de cea mai buna calitate.
Anatol Vieru - "Dar"
Tiberiu Olah - "Sonata pentru flaut solo"
Doina Rotaru - "Tempio di fumo"
Dan Dediu - "Naufragi"
Diana Rotaru - "Play!" pentru flaut si pian (autoarea la pian)


Cunosc lucrarile Doinei si Dianei Rotaru si sonata de Olah. Va asigur ca si pentru necunoscatorii muzicii contemporane, aceste piese impresioneaza prin emotia continuta. Asa ca eu abia astept sa mai am o bucurie extraordinara ascultandu-l pe acest interpret care chiar seamana un picut cu Paganini: e foarte inalt si slab, cu parul lung, ca un Vrajitor.......

13 comentarii:

  1. Sabina, nu cred ca ai de ce sa fii suparata, si o sa iti explic la rece. nu ai cum sa faci comparatie cu depeche/metallica (de rapid nu mai zic ca e obvious), pentru ca sunt cateva diferente notabile:

    -targetul vizat - care este mult mai restrans
    -promovare, canale media alese care din cate ai scris tu acolo mai jos nu prea au existat. niste afise postate cu o saptamanaa inainte nu au cum sa ajunga la oameni si sa le intre in minte. ca sa iti dau un exemplu: mesajul vostru a fost trimis sa zicem la 100 de oameni. rata normala de raspuns este sub 0,1%. fa si tu calculele....

    nu te supara, ca nu ai de ce... stiu ca e frustrant, am trecut si eu prin niste momente din astea, cand am avut de organizat una alta, dar din toate astea inveti...

    ce nu inteleg eu, este de ce, daca omul este atat de faimos, nu s-a ocupat cineva in mod profesionist de tot evenimentul..

    RăspundețiȘtergere
  2. da, stiu, ai dreptate.
    Chestia e ca el a venit ca profesor Erasmus, tine un master class, concertele au fost bonus, sefa de la programul de mobilitate a tipat la cine l-a adus ca cica promoveza relatii personale (OMG...WTF???)...etcetcetc.
    Totusi, in aceste conditii, absenta STUDENTILOR de la acest eveniment nu poate fi catalogata decat nesimtire.
    Ei au stiut cu o luna inainte cel putin. Mai ales aia de la clasele de suflatori.
    Sa vedem in seara asta....s-ar putea sa apara un pic mai multi din "producatorii de avioane!

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate veni oricine?
    noi vrem sa venim...tre sa se faca confirmarea undeva?
    Merci,Veronica

    RăspundețiȘtergere
  4. nu trebuie nicio confirmare:)
    doar sa fiti acolo cu 10 min inainte :)
    Cand zici voi te referi si la copilasi? nu prea e program de copii, eu pe fi'mea sa zicem ca as lua-o daca se trezeste in timp util, dar e obisnuita cu concertele.

    RăspundețiȘtergere
  5. da, eu ti-am scris si pe descrecopii, o sa fim noi 3 (bebe 2 ani)+ bona, a mai fost la spectacole muzicale si i-a placut, daca plange va iesi afara unul din noi cu el...dar eu cred ca va fi fascinat.Vei vedea Sabina dupa ce ai postat pe desprecopii o sa fie sala plina, le-am zis si colegilor de serviciu, unii vor sa vina.

    RăspundețiȘtergere
  6. aha, ok, am inteles... am crezut ca a venit special pentru concerte... atunci chiar era o problema...

    totusi, nu inteleg lipsa de reactie a stundentilor... dar iar nu pot comenta pe tema asta pentru ca nu sunt in mijlocul fenomenului...

    RăspundețiȘtergere
  7. Veronica,iti multumesc nespus, dar te rog din suflet, fara bebe, chiar nu se potriveste.....te rog eu frumos, pt ca nu merge deloc, deloc....E excelent ca aveti bona, e mai bine sa stea cu el acasa.
    o sa mai anunt despre concerte cu muzica potrivita pt copilasi:)asta nu e pt copilasi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Bodgana...aia ma doare si pe mine.
    Pai eu la 20 de ani radeam tot, mergeam la aporape toate concertele, pe ei pur si simplu nu ii intereseaza, oamenii au devenit blazati, indiferenti, autosuficienti...

    uaaauaaa:((

    LOL

    RăspundețiȘtergere
  9. Ok,multumim pt atentionare.In mod normal n-ar fi fost o problema sa-l lasam cu bona, dar acum vrem sa stam cat mai mult cu bebe.Asteptam sa ne mai spui cand sunt concerte, sigur vom veni.

    RăspundețiȘtergere
  10. Bogdanaaaaaa....am adus la concert 4 persoane de azi pe azi, ia zi, ma fac specialista in pR? :))))))

    Inutil de spus ca a fost absolut fantastic.....

    RăspundețiȘtergere
  11. eu zic sa nu te faci... decat daca ai o mare capacitate de a rezista cu zambetul pe buze la toti gretosii :)))

    RăspundețiȘtergere
  12. am luat la rasfirat intreg blogul...cu bune, rele si restul lor de vorbe..:)
    Fain...am zis totusi sa nu zgandar cu vreun comentariu pana aici...Ptiu...Stiu un amic ce mi-a facut cunostinta cu numele acestui flautist..acum un an..nici macar el, nici eu, nici altii poate n-au stiut de prezenta lui in tara..Acum regret, da's sigur ca va reveni...

    RăspundețiȘtergere