30 septembrie 2009

Expozitie "anul 2009"

Este expoziţia absolvenţilor Şcolii de Poetică Fotografică ”Francisc Mraz”, aflată la a doua generaţie de la înfiinţare. Şcoala funcţionează sub egida Fundaţiei “Societatea de Concerte Bistriţa”, iar cursul a avut loc la Muzeul Național de Geologie din Bucureşti.

Conține lucrări realizate în excursiile fotografice organizate de școală în Dobrogea şi în Tabăra Internaţională de Fotografie “Şcoala de la Bistriţa” care a avut loc în Defileul Dunării.

După o selecţie severă care a făcut ca nu toţi absolvenţii să expună, au rămas pentru pereţii Librăriei Cărtureşti 150 de fotografii. Vom vedea maniere şi stiluri diferite, diverse opţiuni de a privi lumea cu drag, din interiorul fenomenelor, găsind eleganţa existenţei chiar şi în aşa-zisa mizerie. Expun 33 de fotografi absolvenți ai școlii.

Expoziţia va fi vernisată pe data de 6 octombrie, la ora 18.00, la Librăria Cărturești, str. Pictor Verona, nr. 13, subsol, de către Ion Mureșan, Ioan Groșan și Sebastian Vlad Popa. Dam jos fotografiile pe 22 octombrie.

42 de comentarii:

  1. Tu ai facut scoala? Francisc mi-a fost profesor in facultate, un om absolut extraordinar, lui ii datorez dragostea pt fotografie! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Serios? wow. Eu il cunosc prin sotul meu, de vreo 12 ani.
    Da, eu am absolvit scoala. Si vreau sa fac si anu 2, la mesterat, din februarie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar ce fotografie au ales pentru afis.Nu prea duce cu gandul la "poetica fotografica".Sau cel putin gandul meu nu merge in sensul asta vazand-o....

    RăspundețiȘtergere
  4. :)
    Mie imi place f tare fotografia.
    E surprinsa o frantura de rea;itate, insa aceasta realitate este interpretata conform dorintei fotografei.
    E extrem de simpla, fiind in acelasi timp complexa. Practic, sunt 3 elemante: catelul fara cap si doua forme circulare suprapuse poe un fundal biatmosferic. Din fundal, rosu face diferenta, insufleteste totul, ar fi putut fi extrem de arida, insa acel rosu ii da viata, sens.

    Poezie nu inseamna apusuri de soare si floricele....pentru acestea nu avem niciun merit ca fotografi, pentru ca prezentam realitatea asa cum e, fara modificari.

    RăspundețiȘtergere
  5. OK, "explicata" fotografia pare altfel. Capata sens alegerea ei chiar daca nu e "poetica". Initial, nici nu imi dadusem seama ca rosul face parte din fotografie.Il vazusem ca baza pentru literele de deasupra.

    RăspundețiȘtergere
  6. ce frumos ca se mai fac expozitii foto , si nu oriunde!
    si mie imi place pianul!sunt sigura insa ca daca ar fi sa iau lectii de pian ar trebui sa incep cu tehnica ,nu cu intrepretarea este?(btw, ambii mei parintzi sunt profesori de pian), dar de mine nu s-a lipit!totusi incerc sa-ti explic ca exact la fel sta treaba si in fotografie!pana nu treci de abc-ul portret, peisaj, fotografie simpla, alb negru, studierea luminii, n-ai ce sa te arunci la "interpretari" ca risti sa ti-o iei in barba exact ca la pian daca n-ai studiat cat trebuie!
    respect;-)

    RăspundețiȘtergere
  7. si asta apropo de un comentariu al tau, nu de fotografia cu cainele, dar te-ai prins tu:-)
    chiar asa ce compozitor de pian preferi(vreau sa aflu de la un profesionist ca tine)?
    fotografa mea preferata (unde conteaza enoooorm cadrul in care-si face portretele , si de-aia o dau si exemplu celor care iubesc fotografia ,este nan goldin).

    RăspundețiȘtergere
  8. Luminita, nu cred ca trebuie sa treci prin toate formele de fotografie ca sa ajungi sa o practici pe aia care vibreaza cu tine. Ma gandesc la exemple si nu reusesc sa-mi imaginez ca HCB sau Kertesz au pozat apusuri inainte sa iasa pe strada sau pe Capa fotografiind fotomodele inainte de a pleca in razboi. Tehnica trebuie sa ai habar, nu prea mult insa. Nu exista poza pe lumea asta care sa compenseze lipsa sentimentelor sau atmosferelor printr-o tehnica fara cusur. Exista insa foarte multe fotografii extraordinare care tehnic sunt la pamant. Ai dreptate, trebuie sa muncesti mult, foarte mult dar, spre deosebire de pian, cred eu, e mult mai importanta practica decat studiul.

    RăspundețiȘtergere
  9. Andrei, la pian studiul e practica, analiza partiturilor e tepria:), ca la foto.

    RăspundețiȘtergere
  10. Poti sa iei aparatul in mana, il pui pe auto si faci poze extraordinare, din prima zi. Te pui la pian si te intrebi unde e volanul, pedalele le vezi :)

    RăspundețiȘtergere
  11. ca la pian e de o mie de ori mai greu n-a contestat nimeni:D

    RăspundețiȘtergere
  12. @andrei:ai foarte mare dreptate, sunt foarte multe tipuri de fotografie, cea de reportaj, de exemplu de care vorbesti tu , nu cere multa simtire artistica, insa cere totusi cadrare corecta cel putin.pe care tot cu exercitiu o capeti.sunt foarte de acord cu tine ca poti si face "din greseala " fotografii extraordinar de frumoase,nu numai fara sa ai habar de tehnica, lumina etc. dar chiar si fara sa te uiti prin vizor. insa acolo e ca si cum n-ar fi fost fotograful in spatele camerei, o pura intamplare fericita.eu porneam de la premisa ca incerci si sa construiesti o imagine, nu doar s-o nimeresti;-)
    @degetica:nu e mult mai greu nicaieri, nici la pian , nici in fotografie sau in arta in general.sora-mea care e pianista o sa-ti explice ca ea habar n-are sa deseneze un portret sau sa-l cadreze cum trebuie, la momentul "perfect"!
    vorbim de lucruri subiective,din fericire,in arta , muzica, literatura.nu de chestii masurabile in centimetri sau kilograme.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu pot sa cred ca in fotografiile lui Bresson nu e simtire artistica. Eu cred ca este si este foarte, foarte sus. Mult peste orice peisaj sau portret. Si nici nu pot spune despre lucrarile lui ca sunt doar reportaj. Ce inseamna cadrare corecta? Asta n-ai cum sa inveti. Nu poate sa-ti spuna nimeni ce sa pastrezi si ce sa scoti dintr-o poza. Tu trebuie sa decizi dupa cum simti. Eu nu ma refeream la fotografii facute din greseala ci la poze foarte bune facute de oamnei care au pus mana pe aparatul foto pentru prima data in viata dar care au un simt estetic deosebit. Dar in fine, chiar discutam despre lucruri subiective si nu prea conteaza nimic in afara de produsul final. Despre el se discuta, nu despre cum s-a ajuns acolo :)

    RăspundețiȘtergere
  14. @andrei:in cazul asta vom desfiinta facultatile de cinema imagine film de exemplu si pe cele de fotografie din start, nu?!
    este foarte multa simtire artistica la brassai, nu contest, insa el este un bun castigat al omenirii, si de la el avem de invatat chiar si pe bancile facultatii;ceea ce sfatuiesc pe toata lumea care iubeste fotografia, este sa faca fotografii tot timpul pentru ca apoi ochiul sa aleaga.dar pana sa ajunga ochiul tau sa aleaga, exista profesori (oricat de greu ti-ar veni sa crezi) care sa iti indruma pasii.iar in romania, de exemplu , spre deosebire de franta care are traditie adevarata in domeniu, fotografia ca materie studiata in facultate la arte este un departament foarte foarte tanar (eu am facut parte de exemplu din prima generatie care a dat examen acolo), tocmai ca inca de pe vremea lui ceausescu s-a mers pe scoala populara de arta si pe "propriul bun simt" al fiecaruia, in fapt adevarata arta fiind cenzurata.(tatal meu,de exemplu, artist fotograf si el, autodidact insa , a avut expozitiile de nuduri interzise in romania in acea vreme, fiind insa premiat in polonia sau la hiroshima cu scurt metraje cand la noi nici nu-si putea imagina cineva ca am putea merita si noi ca tara scoli serioase pentru imagine).
    mult succes, si da, avem nevoie de scoala serioasa de imagine, nu doar talentul este suficient.

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu vorbeam de Henri Cartier-Bresson nu de Brassai. Da e bun si asta.

    In fine, intelege cum vrei sau cum iti convine. Daca tu ai tras concluzie ca eu vreau sa desfiintez scolile, cursurile, profesorii e OK. Asta e secretul, sa tragi cat te tine cardu/filmu si vezi acasa ce-i bun. Vive la France!

    RăspundețiȘtergere
  17. si ai sa razi dar pana si simtul estetic se cultiva si se educa in scoala.doar in romania pare derizoriu si e luata treaba asta à la légère ca putem sa ne educam cum vrem dupa ureche la o adica.tot taica-miu care intre timp si-a dat doctoratul in estetica desi la baza are conservatorul de muzica, preda ca materie estetica la liceul de muzica si arta plastica (ce are si sectie de foto si arhitectura) din ploiesti.

    RăspundețiȘtergere
  18. DOAR in Romania. Aici nimic nu e bun. Daca studiem bine calendarul mayas o sa observam ca in spatele catastrofei care vine in 2012 sta de fapt Romania cu al sau popor. Let's call it a day.

    RăspundețiȘtergere
  19. nici macar nu putem da vina pe comunism!aiaiaiai ce scoala de imagine au rushii:-)))

    RăspundețiȘtergere
  20. haideti bre, treceti la o bere si calmati spiritele:)
    Exista scoala si in Ro, scoala lui Ferko sta marturie.

    Luminita, ma referam la cat de greu e sa inveti , unui pianist ii ia macar 10 ani sa posede o tehnica rafinata si inca vreo 5 pe deasupra pt a avea propria conceptie artistica, fotograful se poate forma in 4-7 ani, nu?
    Plus ca la foto incepi la orice varsta, la pian daca nu o iei de mic degeaba...si ma refer la persoanele cu talent.

    Luminita, o cunosti pe Irina Botea? Tocmai s-a incheioat la jeu de Paume instalatia ei despre Imnul national, am si eu o lucrare in filul ei:) (muzicala desigur)

    RăspundețiȘtergere
  21. de scoala lui ferko n-am auzit, de irina botea da, dar n-o stiu personal.spune-i sa treaca pe la mine pe la expozitie daca mai ramane la paris.chiar asa,nu la bere ca nu in asta exceleaza francezii,dar haidetzi toti la un vin bun cand treceti la paris.
    in fotografia artistica conteaza enorm portitele deschise spre culoare si lumina (si compozitie de desen chiar inca de mic copil).dar despre asta si cat i-a folosit lui pregatirea ca pictor in fotografie o sa-ti explice mai bine nicu ilfoveanu;-)
    in rest da, ca hobby potzi s-o incepi oricand,si la pensie chiar, la fel cum pot eu sa ma apuc maine de lectii de pian, daca am chef!

    RăspundețiȘtergere
  22. Uite o provocare: recomanda-mi un vin bun, pentru un om cu buget mediu spre mic, si destul de renumit in lume incat sa existe posibilitatea sa-l gasesc si in romania. Toate vinurile pe care le-am incercat la noi, cu eticheta franceza, au fost acre.

    RăspundețiȘtergere
  23. eu cred ca si pregatirea muzicala conteaza foarte mult in fotografie, pentru ca altfel nu prea ai cum sa percepi temporal fotografia.

    RăspundețiȘtergere
  24. uite(pe farte scurt, evident) ce se invata la poetica asta fotografica:)

    http://www.fotopoetica.ro/materiale/Planul%20cursului%20de%20poetica%20fotografica.pdf

    la tehnica e alt pedefeu:)

    RăspundețiȘtergere
  25. @andrei:esti sigur ca sub etichetele franceze din romania nu era vin romanesc indoit cu zahar si alcool sanitar?:-)) lasand gluma la o parte, vino aici si n-o sa-ti para rau dupa ce bei!fac eu cinste!
    @degetica:eu cred ca si vinul bun are a face cu muzica, hm, ce zici?!:-)

    RăspundețiȘtergere
  26. are, are:) da pe mine mai degraba ma prinzi cu orice care are cofeina...:)))

    RăspundețiȘtergere
  27. degetzico,zici ca nu se poate fotografie fara muzica?!nici nu-ti dai seama cat de mult fotografiezi partitura inainte sa te asezi pe taburet si sa intrepretezi un chopin cum trebuie:-)))

    RăspundețiȘtergere
  28. Nu prea cred sa fi fost vin romanesc, dar ce poti sa te astepti de la un vin de 15 lei(sub 5 euro)? Am fost in Franta, in mai multe locuri si dupa vinul ala tanjesc. Mi-am notat vreo 5 marci si am pierdut biletelul.

    RăspundețiȘtergere
  29. bineinteles ca toate simturile sunt legate:)
    Chiar sunt curioasa cum vezi tu timpul in fotografie. Pana acuma am intalnit un singur om de acord sa admita ca exista asa ceva...:))(si nu ma refer la desfasurarea actiunii, LOL. Insa imi imaginez ca la paris si-au pus problema...eu am suferit rau din lipsa de info scrise la acest capitol)

    Pe programa te-ai uitat?

    RăspundețiȘtergere
  30. andrei din pacate chiar nu stiu ce vinuri franceze sunt pe piata la noi, deci nu pot sa te ajut!cauta bileteulul :-))
    invitatia ramane oricum valabila!
    degetzica,timpul in fotografie este foarte precis si foarte poetic in acelasi timp.poti rata un apus de magnific soare intr-o fractiune de secunda la fel cum din cauza ca nu ti-ai tinut respiratzia cand a trebuit ai "miscat poza".
    toate sunt legate, respiratzia, timpul, lumina.
    nemaivorbind de faptul ca fotografia este magica prin sine insashi ea reusind sa opreasca TIMPUL pe loc,sa imortalizeze chiar daca ajungi sa faci poze intr-una ca si cum ai RESPIRA.
    ma uit pe programa cand prind putin TIMP liber, promit;-)

    RăspundețiȘtergere
  31. a, nu , nu la asta ma refer, ci la timpul dintr-o fotografie deja facuta. Ce ai zis tu e de la sine inteles.Caci vorbesti despre timpul fizic.
    Pe mine ma intereseaza legile temporale de organizare a cadrului.

    RăspundețiȘtergere
  32. @degetzica:cred ca te-ai incurcat putzin.in fotografie avem de-a face numai cu legi atemporale:-))
    discutam mult despre teleportare.si primul element teleportat cu succes in austria a fost un...foton.
    dar, cum spuneai, mai bine ne oprim aici caci iata, nu avem nici macar aceleasi gusturi,nici nu pari a fi gata sa-ti formezi gusturi noi in fotografie.iar curentele in arta vizuala avanseaza si ele odata cu omenirea la fel ca-n muzica si-n arta in general.
    p.s.scoala serioasa din romania,pe care o recomand calduros, adica echivalentul conservatorului la muzica este sectia foto-video de la universitatea de arta!nu farko, parko, scoala populara de dansuri tematice si artizanat sau alte ciupercutze iesite dupa ploaie care bat pasul pe loc refuzand sa arunce-un ochi pe ce se intampla in arta contemporana internationala.
    hai,bafta, ca chiar nu-mi mai permite TIMPUL!

    RăspundețiȘtergere
  33. de ce ai trecut la jigniri? legi de organizare temporala a cadrului chiar exista.Am scris despre ele, in curand se va publica. Programa n-ai citit-o, dar jignesti scoala....imi pare rau sa spun, dar Nicu crede in Ferko mai mult decat in sectia fotovideo....
    eu nu emit pareri despre sectia fotovideo pentru ca nu o cunosc, asa ca de ce tragi concluzii??? mai ales despre ce sunt sau nu dispusa sa aprofundez?

    RăspundețiȘtergere
  34. si asa, pentru cei interesati, si am copyright pe tema asta:), in arta totul sta sub semnul timpului, indiferent daca arta e vizuala sau nu.
    si cu asta chiar am incheiat:)

    RăspundețiȘtergere
  35. Degetico eu te felicit!Sa inteleg din post ca pozele tale vor atarna frumos pe acei pereti din incinta librariei.
    Bravos,ce as fi vrut sa fiu acolo,la deschiderea vernisajului ca anul trecut :).
    Ehee sunt amintiri pretioase pt mine,si seara aceea si libraria in sine care mi-a placut teribil,si seara cand am luat parte la curs.
    Si sincere felicitari pentru noul job :)
    Te aleg idol,zau :D.Si copii,si cariera si multe alte "si-uri".

    RăspundețiȘtergere
  36. Sabinutza, vor fi jos, in subsol, luminate f bine si cu vizibilitate, au amenajat un spatiu potrivit pt asa ceva.
    Si mie mi-e f dor de tine, si nu te mai plange, la 24 de ani cu doi copii absolut minunati, frumoasa de pici si cu toate sansele in fata!!!

    Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
  37. si eu public despre limbajul telepatic muzical al delfinilor, so what?!
    hai mai bine sa ramanem la fraza ta "cat despre foto, m-am uitat la nan goldin si in mod cert avem gusturi total opuse, asa ca chiar nu are sens sa debatem , nu ar duce la nimic constructiv :)"
    nu vorbim aceeasi limba,si nu esti suficient de open incat sa invatzam o limba straina impreuna,no offense!

    RăspundețiȘtergere
  38. nu are rost de dezabatem despre gusturi, dar daca tu iei o foto de nan goldin, mi-a analizezi si mi-o explici, eu sunt gata sa citesc si sa ma straduiesc sa nteleg.
    Poti sa faci la tne pe blog chestia asta, de exemplu, candva, cand o sa ai timp.

    Si eu am studenti care nu suporta muzica contemporana, dar odata ce li se explica macar o privesc mai normal, intelegand-o.Nu ajung sa le placa, dar ii inteleg mecanisemle. Adta as vrea si eu sa pricep, chiar daca nu rezonez cu genul asta de imagini.

    RăspundețiȘtergere
  39. Sabina, da tu chiar n-ai stare? Nu vrei sa intelegi?

    RăspundețiȘtergere
  40. uau...ce de comentarii despre scoala!
    parerea mea: strongly recommended ,chiar daca ustura!
    toate demersurile creative cer 99% munca si suspin + 1% sansa de a te remarca.
    scoala asta iti da instrumentele, pe urma repeti-repeti si intr-o buna zi poate primesti un dar.
    ustura pentru ca profu n-o sa-ti laude toate balariile facute din nevoia de dezmierdare sau de aprecieri compensatorii.
    si mai ustura pentru ca e greoaie, 4 ore de curs saptamanal, si infinite excursii ulterioare de pozat.
    cat despre textul de prezentare, vorba lui Ferko: din tot ce s-a spus,majoritatea va intelege exact pe dos!

    RăspundețiȘtergere