23 septembrie 2009

gradinita la varste fragede

Imi spune si mie cineva care sunt beneficiile? mie mi se pare ca pana pe la 4 ani nu are niciun sens, exceptand cazurile in care o cere copilul in mod expres.
Riscurile pe care le implica imbolnavirile, proastele tratamente ale personalului, plansetele copilului.....mi se par uriase in comparatie cu " e acolo printre copii...."

In alta ordine de idei, am facut baiatului rapelul la infanrix, ala de un an....la doi ani. Tineti-mi pumnii sa nu faca febra, ca sunt singura cu ei incepand cu diseara si trebuie sa duc si fata la scoala maine dimineata....

13 comentarii:

  1. Sunt perfect de acord cu tine cu gradinita la varste asa mici ... adica nu-i vad rostul, decat in cazuri de maxima urgenta (mama trebuie sa se intoarca la serviciu etc.).
    Bafta si fara febra dupa vaccin ... eu sapt. viitoare il fac fetei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt situatii in care parintii nu au alternativa, nu exista bunici prin preajma, nu au bani pentru o bona sau nu se pliaza pe ideea de bona.
    Pe mine m-au inspaimantat si bonele si gradinitele, asa ca am ales fie sa lucram in ture inverse, fie sa mai raman o perioada cu miss acasa.
    Bafta la vaccin, eu i l-am facut Evei la un an si o luna si a fost singurul la care a facut doar putina febra.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt pentru 3 ani la gradinita.
    Nu accept varianta cresa, imi par mult prea micuti. Dar in cazul in care parintii nu au alta varianta ii inteleg perfect.
    La 3 ani sunt relativ independenti, fara pampers, vorbesc, mananca singuri etc.
    In plus agreez programul scurt de gradinita. Daca voi putea si la cel mic voi alege aceiasi varianta, doar pana la ora 13.

    Eu cred ca am fost si norocoasa, la gradinita conditiile au fost extraordinare desi de stat, educatoarele minunate, copilul fericit.

    Aceiasi gradinita unde vreau la toamna sa il duc si pe cel mic.
    Cat despre imbolnaviri, cel mare a fost un sensibilicos de mititel, era luna si raceala/ viroza/ amigdalita. Culmea este ca la gradinita s-au rarit. Dar pana in trei ani desi statea acasa a fost jale. Cel mic pana acum ( e un pic mai mic, cu 2-3 luni cred decat al tau) pare mai rezistent doar ceva muci ocazionali sau o febra de maxim 2 zile de vreo 3 ori pana acum.

    Bafta multa sa nu aveti reactii la vaccin.

    RăspundețiȘtergere
  4. Revin cu o precizare: eu ma refer la cresa ca nu ii vad rostul la o varsta asa mica. Da, sunt pt. gradinita de la 3 ani si program scurt .. e ideal! Pt. ca am auzit si parinti care au alte alternative, dar tot isi duc copilasii la cresa ... pe motiv de socializare.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu cred ca, atunci cand este posibil, copilul poate sa stea acasa si peste 4 ani. un an-doi inainte de scoala cred ca ii ajunge copilului ca sa se pregateasca pt scoala. 3 sau 4 ani la gradinita mi se pare enorm, nu le vad rostul. parerea mea:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Al meu baietel are 4 ani si 3 luni.L-am dat la 3 ani si imi pare rau.Eram convinsa ca e bine de la 4 dar l-am dus ca sa pot munci.S-a imbolnavit foarte des si reu:3 zile gradi, 3 saptamani acasa, 5 zile gradi, 3 saptamani acasa,apoi 7 de gradi si spitalizarea.I-am facut vaccin antigripal(nu-i mai vac)plus medicamente de imunitate, aerosoli, salina artificiala.Pe 6 decembrie avea organismul varza si am ajuns in spital.La externare ne-a zis sa nu-l mai ducem. A ramas acasa pana in aprilie cand am schimbata gradinita.Aici este bine din multe puncte de vedere iar el e foarte fericit.Daca aveti alte alyternative lasati-i pana la 4 ani.La 5 mi se pare un pic cam tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sabina, depinde de copil. Maria mea este foarte sociala si asa a fost de la cateva luni. La 1 an ea ar fi fost pregatita si dornica sa petreaca cateva ore pe zi in compania unor copii de varsta ei. Doar ca n-am vrut eu. Si din motive financiare, recunosc. Mi-a convenit mai bine cu ea acasa, la noi childcare-ul e scump rau.
    Anna are 1 an si 8 luni si cred de asemenea ca si ei i-ar prii episoade din astea de socializare.
    Sunt insusiri care le prind bine, chiar si celor care au frati acasa, nu stiu, ii vezi cum infloresc, cum se bucura de compania altor copii.
    Eu cred ca de la 3 ani e nevoie. Doar daca vorbim de un copil timid, desi poate atunci cu atat mai mult merita incercat.
    Nu zic ca e o drama sa stea acasa. Dar cred ca pierde mult nemergand in colectivitate.
    Stiu, stiu, sunt bolile, ruperea de mama, lacrimile, tristetea.
    Dar sunt convinsa ca un copil cu incredere in el si o mama care stie sa compenseze, de la 2 ani jumate, 3 incolo, nu are decat avantaje din mersul la gradinita.
    Mie sincer imi pare extrem de rau ca nu-mi pot permite s-o duc pe Maria full-time si sunt absolut convinsa ca-si va atinge potentialul abia cand va merge la scoala. Ea nu e facuta pt home-schooling.

    RăspundețiȘtergere
  8. Abramburika, si eu tot la varste mici ma refeream. Pana la urma a facut febra....da nu f mare. A facut aseara si acum mai are un pic...

    Adra_bell, si noi ne-am organizat mereu sa fie unul acasa. Intr-adevar, nu toata lume are posibilitatea asta...

    lala, floare, si la noi a fot asol cu imbolnavirile. Cred ca de asta am eu trauma cu gradinita. la 2 luni de la incepere a facut penumonie interstitiala (dupa un sir de racli mai usoare....)Avea 3 ani. Am retras-o, evident...

    RăspundețiȘtergere
  9. Alina, Sofia nu s-a adaptat nici la 3 ani, plangea in fiecare dimineata, si timp de o luna nu a scos niciun cuvant acolo, desi nu plangea in clasa. Abia la 4 ani si jumatate a cerut singura sa mearga la gradinita. Iar acum este un copil foarte sociabil, ba chiar exgerat de sociabila :-)))
    Eu nu zic ca nu e placut printre copii, ba este, si tu ai spus cuvantul magic: EPISOADE. Deci nu permanent.
    Acuma, daca as avea si eu 3 copilasi atyat de mici, probabil ca i-as trimite la gradi mai devreme, LoL.
    Desi nu stiu cum e mai rau, acasa cu creierii pe moate de la pozne, sau acasa cu creieru pe moate de la boli :(((

    RăspundețiȘtergere
  10. Dege, eu stau si ma intreb cum sa te descurci cu copilul, in conditiile in care parintii nu au un serviciu flexibil. La noi, de ex, eu ar trebui sa muncesc normal dupa ce implineste copilul 2 ani, iar tata-sau nici nu se pune problema, el munceste in mod curent 14 ore pe zi...
    Dar ai dreptate, o dr. de la spital de copii mi-a spus ca incidenta bolilor e uriasa la copiii care merg la gradi de la 3 ani, fata de cei care merg de la 4 ani.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu l-am dat pe cel mic anul asta la gradinita desi nu are decat 3 ani. L-as mai fi tinut un an acasa, dar n-am avut de ales. Cel mare a mers la gradinita la 3 ani si 9 luni si nu statea decat 3 ore si jumatate, dar era alta situatia. El n-a avut probleme de sanatate de la gradinita, cel mult vreo raceala usoara, nimic serios si foarte rar.
    Revenind, deocamdata cel mic e bine, ii place, nu plange, n-a racit si sper sa ramana asa lucrurile. :-) In fiecare dimineata copilasii merg la control la cabinetul medical al gradinitei, iar doamna de acolo mi-a spus din prima zi ca ii trimite acasa si daca au doar rosu in gat, fara febra sau altele. Sper ca asta sa mai reduca incidenta bolilor printre copilasi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Iata o serie de avantaje: invata mai multe / mai repede prin expunerea la mai multi stimuli, exerseaza abilitati de socializare, isi dezvolta vorbirea, se joaca mai mult si mai variat decat acasa. Stiu doi copii de 2 ani care au inceput sa vorbeasca abia intr-o luna de cand au ajuns la gradinita (acasa ori nu aveau cu cine, ori nu aveau de ce, si, inainte de gradi, avusesera vocabularul suprinzator de limitat).
    Stiu despre alti 3 copilasi ca gradi (grupa mica, sub 2 ani) i-a ajutat sa foloseasca olita - pur si simplu s-au luat dupa ceilalti copii. Cred ca in categoria asta intra si mancatul "autonom".

    Daca poti furniza/face toate astea acasa (frati, prieteni, familie extinsa), poti si fara gradi. Eventual, poate chiar pana la 4 ani.
    Fireste, cele de mai sus nu se aplica uniform tuturor copiilor. Unii au nevoi mai mari, altii se dezvolta mai lent - fara ca asta sa-i duca in sfera patologicului.

    Eu sunt momentan adepta mersului la gradi inainte de 2 ani (cateva ore pe zi), de dragul socializarii si dezvoltarii. E drept ca nu am experimentat inca. Sunt in cautari. Daca nu gasesc gradinita /cresa potrivita (ca sa preintampin cumva cat mai multe din dezavantajele deja enumerate, mai ales riscurile de ordin imunitar), copilul va sta frumusel acasa.

    RăspundețiȘtergere
  13. Beneficii nu prea sunt insa uneori nu ai de ales.Sunt mamici care sunt obligate practic sa-i duca la gradi pentru ca la 3 ani este in mod sigur mai bine la gradi decat cu bona de exemplu.Daca lucreaza, nu-l poate lua cu ea.
    Eu personal i-am dat la 4 ani la gradi cu program svurt(12.30 acasa) si la 6 ani la scoala.
    Deci, doi ani de gradi plini si arhisuficienti.
    Sper ca sunteti bine dupa vaccin.Si noi va trebui sa ne mobilizam pentru ca avem mai mult de un an de cand l-am facut pe ultimul si pediatra s-a speriat zilele trecute cand am facut niste analize pentru un check up.Suntem in urma cu patru vaccinuri.
    MariaM

    RăspundețiȘtergere