28 septembrie 2009

Muzica pentru copii

Incep prin a spune direct ca muzica usoara NU e buna pentru copii.
Prin muzica usoara inteleg aproape orice : rock, pop, ce-o fi.
Argumente:
este o muzica extrem de simplista. Melodia e banala, functiile armonice sunt ca si inexistente, ritmul e extrem de monoton. Aceasta repetitivitate si monotonie devin chiar agresive, insinuante, enervante.
Dandu-i copilasului aceasta "hrana" il programam la adaptarea la structuri ( scuzati duritatea) banale pana la idiotenie, ii amortim perceptia , il desensibilizam si il uniformizam.
Exista si exceptii, melodii care sunt atat de bine facute incat compenseaza oarecum lipsa unor structuri armonice interesante si pot fi ascultate de cateva ori.

De ce e buna muzica clasica?
Pentru ca opera de arta prezinta multiple niveluri de intelegere. Primul strat este accesibil absolut oricui. Nu trebuie sa fii cunoscator, sa numeri modulatiile la tonalitati indepartate, sa savurezi efectele de orchestratie sau sa descifrezi evolutia temporala a ideilor muzicale. Ba uneori ajungi sa nu mai simti mare lucru tot gandind si analizand.
Dimpotriva, recomand sa se asculte cu inima deschisa, cu placere, fara pretiozitate. Sa te patrunda frumusetea muzicii.
Insa aceasta frumusete ascunde structuri de o complexitate nebanuita. Inteligenta in forma pura...inteligenta muzicala fiind cel putin la fel de subtila ca inteligenta matematica. (Prima comparatie care mi-a venit in minte, nu inseamna ca toti matematicienii sunt muzicali ori, Doamne feri, viceversa:))) )
Revenind, expunerea copiiilor la muzica clasica ii formeaza pe viata, le ascute sensibilitatea, le deschide sufletele, le ordoneaza mintea intr-un fel magic, nebanuit si pe nesimtite, fara efort!

V-ati intrebat de ce nu ascultati frecvent muzica clasica? Poate pentru ca va plicitseste? dar de ce va plictiseste? nu din cauza prostiilor proliferate pe toate posturile asa zis muzicale? care sapa si lasa urme groase in fiinta noastra?

Astept reclamatiile, le voi combate cu toata energia de care sunt in stare.
:)
.

PS. Lista pentru copii
Mozart, Haydn, ceva din Bach, preclasicii , in general muzica de camera.
Daca nu aveti, nu-i nimic.
Exista Mezzo, Romania Muzical, Youtube

36 de comentarii:

  1. Eva pune Beethoven pe lista pentru copii, ii place, chiar daca am citit ca picii nu prea-l agreeaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. pai depinde ce anume, lucurarile camerale, cele pentru pian etc sunt ok, simfonia a 9-a mai putin, mai ales partea a 4-a, care nici mie nu-mi place de nicio culoare...

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt de acord cu tine desi nu am avut argumentele tale atunci cand, in sedinta cu parintii, am incercat sa ma opun parerii mai multor parinti ca muzica este o materie penibila si neimportanta pt copii. acestia sustineau ca muzica poate sa asculte oricine si banuiesc ca se refereau exact la muzica simpla de care spui tu. eu am incercat sa le explic ca un copil care asculta muzica mai complexa isi ascute si dezvolta un alt tip de inteligenta, o inteligenta emotionala sa zicem care lipseste si este ignorata aproape cu desavarsire oamenilor atat de prost si unilaterali dezvoltati ai societatii in care traim. nu se intelege din pacate ca matematica cu forta si prost inteleasa, daca nu neinteleasa chiar, este prea putin pt un copil, viitor adult empatic si complet emotional. asta o spune o persoana care are diploma de matematician (adica eu!!!)

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu ii pun lui bebe si clasica si cutiuta muzicala si, mai rar, blues-uri... le alternez. Ai scris foarte frumos si cred ca ai dreptate legat de cea clasica, restul ii pun pentru dezvoltarea vocabularului (si vad ca rectioneaza mereu foarte bine la cantecele de copii- must be something there) si pentru sufletul meu de rockerita :D...

    RăspundețiȘtergere
  5. ...si Verdi. Agathei la ~4 ani ii place Verdi. Dar stii, trebuie inceput cu parintii - daca parintii se multumesc cu MTv ... copilul nu are alt model. Iar daca ascultam poate nu o facem pt ca ne plictiseste ci pt ca nu o putem face oricum, oriunde (cind se aude storcind masina de spalat de la vecini sau urla alarma unei masini pe care a sarit o pisica si proprietarul e singurul care nu o aude) ...

    RăspundețiȘtergere
  6. MihaelaMaria, chiar este o problema in Romania sarirea asta a orelor de muzica in favoarea altor materii.Poate si parintii sunt de vina insa in primul rand modul cum sunt privite orele de sport, muzica, activitati complementare de catre cadrele didactice ale unei scoli aduce raul.Ele raman niste cenusarese fata de matematica si romana, deci invatatoarea isi va permite sa le"sara" in favoarea primelor. Parintii nu spun nimic pentru ca si pe vremea lor de altfel la fel era, deci privesc asta ca pe ceva normal, si se reia cercul.

    Explicatia asta a Sabinei este foarte clara si frumoasa si eu de exemplu as lipi-o la " tabloul profilor" din cancelarie.
    ( nu stiu daca acolo exista, dar pe aici au un loc in cancelarie unde fiecare invatator poate pune orice articol i se pare interesant si benefic pentru buna functionare a scolii.Idei, chestii care trebuie stiute dar in genere sunt uitate, etc)

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu le-am pus, din instinct sa zicem, la inceput, bebelusi fiind, doar muzica clasica. Apoi si alta muzica. Normal, in casa cu noi fiind, au fost expuse si la alte genuri muzicale. Si constat ca le iubesc pe toate in egala masura. Maria cred ca prefera armoniile clasice, baletul, dar n-are probleme sa se zbantuie si pe muzica, sa-i zicem, "usoara".
    Deci nu te combat, Sabina, iti dau dreptate, dar cu completare. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. parca George Enescu spunea ca muzica e doar de doua feluri, buna sau nu... asa ca, probabil ca exista si muzica usoara buna ... modul in care sint expusi copiii la muzica si cum incep ei sa se familiarizeze cu diferitele tipuri de muzica probabil are o mai mica importanta in faza prescolara, cu conditia ca la scoala sa faca orele de muzica si sa aiba un profesor bun de muzica, plus sa frecventeze concerte/programe de muzica clasica pt copii ... Ideal e ca la virsta adecvata cu nivelul lor de intelegere sa li se prezinte, gradat, toate posibilitatile, cu scopul de a li se forma capacitatea proprie de apreciere si selectie fata de ce asculta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu cred ca din contra, faza prescolara are o foarte mare inportanta.Si ea depinde exclusiv de parinti, spre deosebire de faza scolara sa zicem cand scoala ar trebui sa vina cumva in ajutorul parintelui si sa continue o expunere a copilului la o muzica de calitate si de ce nu, sa-i explice cumva si "tehnic" ideea de muzica, lucru nerealizat in general in familie.Eu una, asa cred.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mozart for babies se poate descarca, gratuit, de pe net.

    In schimb, pe mine ma agaseaza RAU (pe langa alte scalambaieli televizate) muzica asa-zis "pentru copii" Versurile, muzica, mimica si gestica pe care sunt incurajati ei sa o foloseasca.
    Nu stiu de-i indicat sa spun, insa n-am reusit pana acum sa ascult radioul ala pt copii, Itsy. Am incercat de una singura in masina si imi venea sa fug pe geam...

    RăspundețiȘtergere
  11. mariam - daca parintele nu este avizat, in faza prescolara poate sa porneasca cu stingul... nu toti parintii au studii de specialitate ca sabina, asa ca nu putem sa speram si nici sa generalizam... (muzicienii si alte categorii din sfera artelor sint minoritari fata de marea masa a populatie)
    in plus, copiii isi dezvolta capacitatea de abstractizare dupa 6-7 ani si cred ca trebuie tinut cont si de acest aspect (exact virsta de la care pot merge si la scoala de muzica).

    RăspundețiȘtergere
  12. La noi in casa nu se asculta muzica decat la vreo ocazie, si atunci bineinteles nu clasica. nici la scoala n-am facut muzica, asa ca acum am ajuns sa ma simt mai bine in liniste decat cu muzica, nu stiu, mi-e peste mana sa dau drumul la muzica. Ma straduiesc sa le mai pun copiilor muzica, macar ei sa fie altfel, dar daca m-am obisnuit asa imi vine greu

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim, ba sub varsta scolara e cel mai important sa asculte muzica clasica, tocmai pentru ca nu abstractizeaza, ci merg direct la esenta, adica la frumusete. Li se imprima structurile fara sa depuna niciun efort.Astfel, mai tarziu vor respinge din start kitschul si uratenia.
    Cei 7 ani de-acasa...reprezinta un mare adevar, ceea ce se realizeaza in primii ani de viata nu se mai pierde niciodata.

    Nuschu, si pe mine ma streseaza cantecele de copii...insa ele sunt foarte bune cand le canta mama, pt contactul direct:)Radio itsy nici eu sa nu aud:D

    Maria, Mihaela, e groaznic ce aud, e f nasol sa nu se faca orele de muzica:(
    Muzica e la fel de importanta ca matematica, ba chiar ajuta enorm la orice, parintii aceia sunt total dezinformati, ce nasol:((

    RăspundețiȘtergere
  14. Adriana, nu trebuie sa te fortezi ca sa asculti, dar mai da drumul la muzical din cand in cand:)

    RăspundețiȘtergere
  15. nu contesta nimeni importanta celor 7 ani de acasa; numai ca pina la acesta virsta copiii memoreaza mimetic, ori mi se pare mai important sa primeasca informatiile atunci cind sunt capabili sa si decodeze, tocmai ca sa devina un instrument de selectie si ulterior sa poata da singuri balastul deoparte ... asta nu vrea sa insemne insa excluderea expunerii la muzica, ci sa atraga atentia la "portie" si metoda / poate a fost mai clar acum unde bateam...

    RăspundețiȘtergere
  16. pai asta era ideea, sa nu existe metode pt a accede la muzica , ci sa se realizeze asta direct prin afect.
    Ceea ce e de o mie de ori mai important decat 15 conservatoare...

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  18. foarte salutara ideea ta de a informa parintii asupra tipului de muzica pe care sa-l asculte copiii.din fericire ai mei parinti, ambii absolventi de cons, lucru care desigur nu conteaza,mi-au deschis mintea si sufletul spre tot ce putea fi frumos.
    tin minte astfel de la varste mici de tot(total pe langa lista ta pe care nu-mi permit s-o sterg cu buretele cu un "sicer,degetica n-are dreptate" tocmai fiinca vine de la un profesionist in domeniu)un gershwin, un ceaikovski, foarte ludic si ok pt copii dealtfel, dar si abba, negros spiritos si chiar folclor romanesc adevarat:-)
    asa a iesit din mine "cel mai muzical copil din familie"(ei zic asa, nu eu ) nescolit insa,ca mi-a placut mai mult la gimnaziul de arte plastice, unde studiam lumina , culoare, desen, decat orele de studiu la pian pe care le auzeam in sufragerie zi de zi de la fratzii mei mai mici.cred ca exact cam la fel se intampla cu tine si cu imaginea, o simti, fara sa fii foarte scolita!
    ia inchipuie-ti ce-ar fi fost sa fi trecut si printr-un master foto ca mine!mama ce de mai lectii foto ai fi dat atunci (nu vreau sa ma gandesc ce-ar fi fost in cazul meu daca urmam calea profesionala a muzicii pana la cons si mai departe)!
    dar asa a fost sa fie, sunt o fotografa care iubeste muzica iar tu invers o muziciana care iubeste fotografia!nice to meet you,
    si hai sa ne respectam, nu neaparat pentru scolile prin care am trecut fiecare,ci pentru faptul ca fiecare are dreptul la o opinie mai avizata sau nu, in functie de pregatire si nu in ultimul rand, simt artistic.

    RăspundețiȘtergere
  19. Luminita, eu n-am pomenit nimic de lipsa de respect si chiar imi pare rau ca ai perceput asa ceva, trebuie sa fie pe undeva vina mea si chiar n-am intentionat asta.

    Lista mea nu se dorea a fi exhaustiva:) nici vorba, iar cu cat creste copilul ea se lungeste(lista), uite, acum fata mea canta o piesa de |Bartok si una de Sostacovici (potrivite pt 7 ani, bineinteles). cat despre foto, m-am uitat la nan goldin si in mod cert avem gusturi total opuse, asa ca chiar nu are sens sa debatem , nu ar duce la nimic constructiv :)

    RăspundețiȘtergere
  20. pai daca trebuie sa accedem la muzica prin afect, atunci mai bine sa nu mai comentam ca nu face doamna invatatoare orele de muzica si sa raminem neinvatati >> fara invatare nu avem cod isi nu decodam, deci cum ne "loveste" , asa simtim :-))))
    (desi orice simtim dureaza putin ca intesitate si ajunge sa fie controlat de ratiune)

    cred ca totusi trebuie facute niste lucruri cu metoda, inclusiv muzica - tu ai studiat muzica dupa cum ti-a venit sau ai avut niste profesori care din aproape-n aproape te-au condus unde trebuia?

    iar metoda exista pt ca vrem rezultate bune cind facem ceva si pt ca exista o psihologie infantila care precizeaza virstele potrivite ca sa faci sau nu niste lucruri cu copiii...

    astea imi aduce aminte de faptul ca eu am scris de la 5 ani si de un var care citea de la 4 ani... la ce ne-a folosit sau ce avantaj e asta acum fata de restul adultilor? atunci, da, era mindria bunicilor... uite ce stiu copiii sa faca :-s

    RăspundețiȘtergere
  21. ma referam la varstele mici.Pana la 7 ani.
    Dupa aceea poate si educatia sa intervina, cu tact si subtilitate.

    RăspundețiȘtergere
  22. si la varstele mici (o - 7 ani) trebuie tact... poate mai mult decit dupa 7 ani, tocmai pt motivul pe care il spuneai si tu, ca nu se sterge ceea ce se imprima :-))

    RăspundețiȘtergere
  23. Sabina, interesant ce ai scris. Am 2 intrebari:
    1. As vrea sa stiu si eu care sint exceptiile, acele melodii bine facute de care ai pomenit.
    2. Atunci cind le pun copiilor muzica clasica, e important ca ei sa stea sa asculte mereu atent, sau muzica poate servi si de fundal muzical? Intreb pentru ca picii mei asculta cit asculta cu atentie, dar pe urma isi vad de ale lor prin casa.

    RăspundețiȘtergere
  24. 1. Pt mine jaques brel si queen:) uneori, niste jazz, da nu oricare.
    2, e ok si asa:), stai linistita.

    RăspundețiȘtergere
  25. Sabina, de mult ma sileam sa nu uit sa-ti spun de un program de masa pentru educatia muzicala a copiilor, dezvoltat in Venezuela, Peru si poate si alte tari din jur

    am vazut un documentar acum recent de o ora despre fenomenul numit "El Sistema", are si un fel de slogan dar nu mi-l amintesc acum, prin care copiilor saraci de la periferia marilor orase sudamericane li se ofera sansa la a invata sa cinte la un instrument, a fost ABSOLUT IMPRESIONANT; de la cintatul in masa prin preselectie s-a ajuns la orchestre de valoare internationala, ca de ex The Simon Bolivar Youth Orchestra, cu sute de violonisti intr-un concert!

    n-am gasit chiar ce cautam dar uite aici citeva linkuri:

    http://en.wikipedia.org/wiki/El_Sistema

    http://thestar.blogs.com/soundmind/2009/04/power-of-music-shapes-young-lives.html

    filmul vazut de mine e parca despre Peru (am o scuza ca nu-mi amintesc bine, l-am vazut in zborul peste ocean de curind, deja in drum spre vise) si arata efectiv pe micutii plecind in tenisi rupti de acasa si cu vioara la subrat, invatind muzica la scoala asa cum la noi se invata matematica

    te pup, MamaluiMihai :D

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna, Sabina!

    Am revenit in online dupa o mai lunga absenta si abia acum mi-a ajuns in "mana" blogul tau... Cu cata placere te citesc!

    Textul acesta mi-a placut mult. La fel si comentariile ulterioare. De multa vreme ma gandeam la aceste aspecte legate de muzica si expunerea copiilor la diferitele genuri de pe piata... imi lipseau insa notiunile "de specialitate", prin care sa pot intelege de ce e important ca micutii nostri sa asculte cat mai multa muzica clasica, in locul mizeriilor de la radio si tv.

    Eu, din pacate, nu sunt deloc familiarizata cu muzica clasica. N-am pretentia ca o inteleg, n-am rabdare sa o ascult (ma refer la concertele publice), nu stiu sa recunosc stiluri sau compozitori, insa ma linisteste intotdeauna sa ascult "bucati" cu putine instrumente... si n-am respins niciodata auditia unor lucrari ce mi-au ajuns la ureche intamplator.

    Acum sunt insarcinata, de curand am aflat ca vom avea gemeni si nu ma pot gandi la nimic altceva in afara faptului ca vreau sa le ofer viitorilor mei copii un stil de viata cat mai frumos si sanatos. Ma pregatesc trup si suflet pentru venirea pe lume a micutilor, imi fac milioane de planuri de viitor, vreau sa fac tot ce-mi sta in putinta sa-i ajut sa se dezvolte cat mai armonios... Muzica si celelalte arte sunt pe primul loc in acest plan de viata pe care incerc sa-l conturez.

    Ca o completare la textul tau, coroborat cu teoriile conform carora functia auditiva a copiilor este activa inca din mediul intrauterin, voiam sa te intreb: crezi ca sunt utile pentru copii momentele de auditie muzicala din acesta perioada prenatala, atata vreme cat mie - ca mama - nu-mi aduc o "exaltare" anume... sau e mai important sa ascult ceva ce-mi place, indiferent de genul muzical ales, astfel incat sa transmit copiilor doar starea mea psihica de bine?

    p.s. As dori sa preiau textul tau si pe proaspatul meu blog de mamica... Sper ca e okey din partea ta...

    RăspundețiȘtergere
  27. Mama lui Mihai, chiar ca e nemaipomenit ce au facut ei cu acei copilasi|! Nu e genul de muzica sa ma emotioneze prea tare, dar ce sta in spatele ei, da.

    Carla, wow, gemeni?? Felicitari!!
    Nu stiu ce sa-ti raspund, eu prin natura meseriei am fost "expusa" la tot felul de muzici in timpul sarcinii....la Sofia mai mult decat l;a Gheorghe.
    La el chiar am avut o neputinta intelectuala crasa:D , mai ales dpdv muzical, si cu toate asta copilul are auz absolut, canta perfect...mult mai bine decat sora lui; iar in timpul sarcinii cu Sofia am cantat la clavecin, am dat concert cu orchestra(Bach la doua piane) , am compus f f mult si am mers la zeci de concerte de muzica contemportana :D
    E adevarat ca ea are acum o rabdare de fier, sta la concerte de muzica clasica "veche" si "noua", e foarte analitica, etc etc...insa nu stiu cat a influentat-o ce s-a [etrecut intrauterin si cat a fost abordarea noastra ca parinti dupa ce ea s-a nascut.
    daca te simti bine si nu mori de somn, incearca cate un concert la Ateneu, e cu totul atceva decat sa asculti acasa. Am eu conceptia asta, potrivit careia auditia pe viu e extrem de folositoare pentru "incepatori", chiar daca pe unele discuri interpetarile sunt geniale.

    Simtul artistic se si cultiva, daca n-ai avut ocazia pana acum...

    RăspundețiȘtergere
  28. aah, Carla, poti sa preiei bucati din text, sigur;)

    RăspundețiȘtergere
  29. Multumesc pentru sfaturi... Si pentru acordul de reproducere a textului...

    Stiu ca simtul artistic se cultiva, nu-l luasem pe "nu" in brate si nici nu faceam parada cu relativa mea ignoranta! :) Incercam doar sa nu fiu ipocrita. Ma gandesc cu bucurie ca acum am sansa de a recupera, de a invata alaturi de copii mei... Niciodatata nu e prea tarziu!

    Tatal meu m-a invatat sa iubesc muzica, de mica. El este un impatimit colectionar de muzica veche, de la rock rock la blues, jazz si alte genuri maim utl sau mai putin adiacente... are, de altfel, una din cele mai coplete colectii de muzica din anii 60 si pana in prezent. M-am nascut si am crescut cu concerte rock, cu muzica ce rula non-stop la benzile magnetofonului, cu solo-uri instrumentale ce depasesc in complexitate tot ce s-a cantat in ultimii ani... Si marele meu regret este ca, dupa nasterea mea, din lipsa de spatiu a vandut pianul la care cantase jazz toata tineretea sa. M-a privat, astfel, de sansa de a studia un instrument, asemeni lui. Si n-o sa inteleg niciodata de ce nu m-a orientat si pe mine spre studiul muzical. :(

    Asa ca am ramas cu mari lacune in ceea ce priveste muzica simfonica. Nu prea se prinde de mine, oricat as incerca... pianul, insa, n-o sa ma satur niciodata sa-l ascut. :) Probabil am o ramas cu o afinitate din viata mea intrauterina, "ascultandu-l"... cum tind sa cred ca se intampla cu fiecare copil...

    RăspundețiȘtergere
  30. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  31. Cum bine a zis cineva mai sus, muzica buna e muzica buna si asta e. Oricum, sunt convinsa ca copii au o intuitie de a depista calitatea adevarata mai bine decat noi, bosorogii :P

    RăspundețiȘtergere
  32. da, dar pentru asta trebuie sa aiba acces la calitate....

    RăspundețiȘtergere
  33. uite aici un filmuletz de desene animate pe aria Voi che sapete

    http://www.youtube.com/watch?v=MqKw85Iy_Fs&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  34. si inca unul absolut delicios! si la propriu si la figurat, din Traviata, de data asta:

    http://www.youtube.com/watch?v=NDhHxIz83Ic&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  35. In opinia mea este cam prea simplista abordarea. De la inceput votez cu DA, trebuie ascultata muzica clasica si DA, este o experienta spirituala, intelectuala, estetica etc. de neocolit. Insa problema a fost pusa cam belicos si dihotomic. Mi se pare fortat acest "versus": adica asta e buna, aceea e rea. Cuvinte tari de genul "simplist", "banal", "monoton" reflecta, cel mult, o opinie subiectiva si sufera de prea multa generalizare. Muzica "usoara" ("rock, pop, ce-o fi" - asa cum prea dispretuitor se scrie pe blog) NU este rea pentru copii. Doar reducerea la atat este cat se poate de discutabila. In mod cert, parintii trebuie sa isi asume serios problema educarii copiilor si familiarizarea lor cu muzica clasica.
    In acelasi timp, ceea ce e indicat aici ca simplist etc poate fi acuzat si in cazul muzicii populare, religioase etc. (si nu ma limitez la muzica populara romaneasca, indiferent de zona) nici la muzica religioasa crestina (cu atat mai putin doar la cea ortodoxa, ca tot am introdus dimensiunea geografica aici). Peste tot in lume muzica folclorica si cea religioasa au pornit - si in multe cazuri s-a pastrat - de la un ritm simplu, cumva hipnotic, magic, ludic. Cuvintele si gesturile erau mai importante decat linia melodica, menita sa sustina si sa sublinieze. Era si este o simbioza cat se poate de functionala pt ca este cat se poate de naturala. Era "democratica" ptr ca accesa resorturile interioare ale celor care se regaseau in acea zona de exprimare. Muzica clasica necesita educare mai mult decat oricare alta. E un efort intelectual implicit, ptr ca este - finalmente - un produs intelectual. Ma intreb ce credeti despre jazz? Nu e muzica clasica. Intra la "ce-o fi"?
    Cu stima,
    Silviu

    RăspundețiȘtergere
  36. muzica usoara e simplista si cea populara nu, pentru ca in muzica usoara se folosesc procedee din muzica clasica simplificate la maximum, retetecare suna cunsocut si care nu deranjeaza. Relatii armonice primare, in fiecare melodie cam aceleasi, samd.
    dacaservim copiiilor simplismul asta, ii "formatam" in acest fel. Credca dupa o anumita varsta, nu e tragedie dacaascultasi altfel de muzici.

    Muzica populara,traditionala, a oricarui popor, nu e simplista. Exista evolutie, exista relatii f stranii si interesante intre sunete, aceste relatii fiind specxifice fiecarui popor in parte si spunand mult despre psoholigia poporului respectiv.
    Nu pot pune egal intre muzica de divertisment si muzicatraditionala a popoarelr, care, dupa cum bine spui, are un rol deosebit, magic, initiatic samd., versus...divertisment.

    jazzul foloseste relatii armonice samd extrem, de complexe, pt copiii nu e cel mai potrivit pt ca sufera de...lipsa de directie. jazzul (imi place) are mai degraba rolul de a te adanci intr-o anume stare de plutire complicata, de care cei mici nu prea au rabdare.
    Imi asum riscul de aparea aroganta, asta e....

    RăspundețiȘtergere