7 noiembrie 2011

Rezumatul rezumatului -finished!

Teza de doctorat „Funcția memoriei în construcția timpului muzical” investighează procesele temporale și de memorie - structurile tari ale materiei ideatice utilizate de toate artele- din timpul compunerii, interpretării și receptării muzicii de tip european. Studiul memoriei din perspectivă istorică a relevat importanța criteriului pregnanței și efortului rememorării ideii, sentimentului, materiei sonore, regăsite în concepțiile multor filosofi.
Analiza tipurilor de timp ce intră în componența unei lucrări a dus la concluzia că în fiecare compunere, interpretare și receptare a muzicii are loc o veritabilă polifonie de timpuri. Mai multe tipuri de timp (newtonian, bergsonian, relativitate, circular, în spirală și altele) se pot regăsi într-o singură lucrare, în proporții diferite. Conceptul de polifonia timpurilor se referă și faptul că prezentul și trecutul se suprapun în puncte nodale ale compozițiilor, determinând cursul acesteia. S-au cercetat grafismul muzical și temporalitatea partiturilor grafice, punându-se, în premieră , muzica în relație cu arta fotografică. S-a observat că, similar actului muzical, memoria ierarhizează obiectele imaginii în funcție de pregnanța lor, organizându-le în timp. Acest fenomen a fost demonstrat și prin creația proprie, muzicală și vizuală.

Copyright: Sabina Ulubeanu.

5 comentarii:

  1. Felicitari! E mare lucru ce-ai facut si cu atat mai mare in conditiile date.

    RăspundețiȘtergere
  2. :) aproape că ai vorbit în altă limba pentru mine (de data asta), dar te-am citit cu plăcere, că pe aici miroase mai mereu a vioară (iubesc vioara, mi se pare desăvârşită!) şi a pian..

    felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  3. Teza ta are forma de mandala :) Ce minunata trebuie sa fie! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo! O sustinere cat mai lipsita de emotii si un verdict final ce sa te multumeasca pe deplin iti doresc.

    RăspundețiȘtergere