4 octombrie 2009

care-s valorile romanesti?

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-6241734-doina-inclusa-patrimoniul-intangibil-unesco-autoritatile-romane-nu-mediatizat-informatia.htm
Doina a fost inclusa in patrimoniul intangibil al UNESCO, alaturi de tango, scrie Mihnea Maruta, care remarca, pe blogul lui, ca autoritatile romane n-au gasit de cuviinta sa comunice public aceasta reusita. "E un exemplu edificator despre decalajul de notorietate al brandurilor, dar mai ales despre stiinta de a transforma un asemenea eveniment intr-o stire de presa", afirma el.

Decizia a fost luata in cadrul reuniunii de la Abu Dhabi, care s-a desfasurat in perioada 28 septembrie - 2 octombrie. Patrimoniul intangibil, uneori amenintat de degradare sau disparitie, este format din practici si cunostinte recunoscute de comunitati umane ca facand parte din patrimoniul lor cultural.

Iata filmuletul pe care Ministerul Culturii si Institutul de Etnografie “Constantin Brailoiu” l-au realizat pentru UNESCO



Pe site-ul UNESCO, doina este descrisa ca un cantec liric, adeseori avand un caracter improvizat, care poate fi interpretat solo sau cu acompaniament orchestral. Doina acopera o gama larga de sentimente, de la tristete, bucurie, singuratate pana la conflicte sociale si dragoste.

Mihnea Maruta remarca faptul ca cea mai ingrijoratoare informatie din documentatia respectiva este ca au fost identificate doar 15 persoane reprezentative pentru diferitele tipuri de doina si ca, deci, este obligatorie crearea unui mediu cultural in care transmiterea acestei mosteniri sa fie restaurata.




Din facultate am privit cu entuziasm cursurile de folclor, care dezvaluie o lume sonora fascinanta. Am avut si o profesoara foarte buna, care ne punea sa analizam muzica inregistrata acum multe zeci de ani, de catre pionierii cercetarii folclorului muzical, Bela Bartok si Constantin Brailoiu.

2 comentarii:

  1. Mda...si cand te gandesti ca unii isi dau masteratul in dansuri populare ale lumii (intre care si doina)...
    iar acei unii nu au cetatenie romana ca sa fie f. clar ce vrau sa zic:-)

    RăspundețiȘtergere