4 februarie 2010

N-am carnet

Oare ar trebui?
Cam aiurea complexu asta ca nu conduc. Pe de alta parte, e posibil sa nu fie pentru mine. Am auzit de foarte multe ori: te rog, NU face scoala de soferi :D De la persoane diferite adica.

Mi-e teama ca as avea pur si simplu o grija in plus. In fond, de aia exista taxiuri, nu? Pentru din astia ca mine.

N-as vrea sa iau carnetu numai din orgoliu.
ce sa fac, ce sa faaaaaaac ?

37 de comentarii:

  1. Du-te pe un camp si incearca acolo! Vezi daca iti place! Pune-te in locul soferului si vezi cum ai reactiona tu in anumite situatii!

    Eu asa am constatat ca soferia nu e pt mine! Desi am masina! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Faptul ca iti place sa conduci la prima incercare nu inseamna ca vei fi un sofer bun:D
    Vezi si tu, cat de atenta poti sa fii in aceeasi timp in multe directii (ceva gen Napoleon) ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Contrat parerilor majoritare, eu nu cred ca soferia tine de talent. Ci doar de exercitiu. Si disciplina. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. zic si eu ca trebuie sa incerci, s-ar putea sa-ti placa. si chiar daca iti place, carnetul nu se ia cit ai pocni din degete. trebuie sa induri putin umilinta, aici e pb.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca e bine sa poti conduce. Si mie mi-a fost frica dar cand n-am avut incotro, m-am urcat la volan.
    Am condus rugandu-ma la Dumnezeu vreo juma de an. Acum sunt bine, fericita, sufar groaznic daca nu sunt cu Costica.
    Costica e Tico, da?

    RăspundețiȘtergere
  6. bp: de ce umilinta? La ce te referi?

    Degetica: de ce vrei carnet? Ai nevoie de el pentru a conduce masina? Daca se poate fara, de ce sa te complici?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nici eu nu cred ca tine de talent! Frica se depaseste si a conduce si a nu depinde de nimeni e deja o necesitate in ziua de azi! Si nu te sfatuiesc sa te duci pe coclauri... Pentru asta sunt instructorii auto, iar daca orele ti se par putine, poti sa platesti in plus si sa iei ore(de condus
    ) pana esti convinsa ca ...nu esti un pericol pentru nimeni! :):)

    RăspundețiȘtergere
  8. cora, n-am cu cine merge pe camp, ca vbarbatu-meu e cel care sta cu copiii daca m-as duce eu la lectia de sofat:)

    Ramona, m-am gandit exact la asta: adica pot sa cant la pian si nu pot sa conduc masina?dar comparatia e exagerata, condusul e mult mai greu, dintrun sg motiv: nu tine doar te tine.

    alina, am exemple multe care iti confirma teoria :)

    BP, te referi la diversii instructori?:))

    Ada, stiu cine e Costica, macar atata:)))

    Maria, uite de ce: prevad sederi din ce in ce mai indelungate la busteni si drumuri ale mele din ce in ce mai dese la bucuresti...da, exista tren, da uneori ai de carat carti, partituri....

    Ami mami, imi place cum zici, da, da:)

    Maria, io-s mai magaliga fiarta asa, tu esti mult mai cu sange rece ca mine.... :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt de acord cu Alina! La mine a contat foarte mult sa am masina mea. Ma rog, a noastra, dar o conduc numai eu...Eu o indoi (Doamne fereste!), eu platesc!...Iti recomand o masina automata (cutie de viteze automata). E o placere sa conduci!

    RăspundețiȘtergere
  10. eu zic sa-l iei. e o experienta in plus, chiar daca nu folosesti neaparat carnetul practic. adica nu e o obligatie. dar iti e de mare folos.
    eu l-am luat, sunt inebunita dupa condus, bine cred ca e de la admiratia de mica pt tata :)
    dar n-am condus imediat dupa, pt simplul fapt ca n-am o masina a mea, insa de multe ori am avut nevoie urgenta si m-am folosit de el, asa, conducand rugandu-ma :))
    plus ca e vorba de comoditate, asa cum ziceai, carti, partituri, bagaje, nu mai depinzi de anumite ore la care ai tren. ca sa nu mai zic de cum merg trenurile in perioada asta...
    daca mai ai nevoie de argumente, zi-mi si-ti mai dau, dar e clar o chestie de independenta si nu neaparat dependenta de cineva. ti s-a intamplat vreodata sa ai de facut doua drumuri si sa n-ai bani de taxi? mie da :)
    asa ca sfatul meu din toata inima e sa-l iei. daca vrei, iti recomand instructorul meu, e foarte tare! (specializat in femei la volan :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu nu ma vad fara carnet :). Il am de 12 ani deja, si chiar daca-n primii vreo 5 n-am prea condus, am recuperat de-atunci incolo. Imi place ca stiu ca am oricand posibilitatea sa merg oriunde, fara sa telefonez disperata dupa taxiuri, fara sa tropai inghetata pe trotuare in asteptarea unuia, fara sa car diverse in brate pana gasesc unul liber. Am masina la dispozitie la orice ora din zi sau noapte, imi da un sentiment fain de tot. Si-mi place sa conduc, e grozav! Si am avut parte si de instructori faini, si la 18 cand am luat B-ul si la 26 cand am luat A-ul :)

    RăspundețiȘtergere
  12. eu una cred ca m-am nascut ca sa conduc. am avut o perioada cand ieseam singura seara si ma plimbam cu masina prin oras, ca sa ma linistesc. pe de alta parte, pe cat de mult iubesc sa conduc in oras, pe atat de mult urasc sa conduc afara. sau sa merg la drum lung cu masina. as face orice sa iau avionul in locul masinii...

    cel mai mult imi place libertatea pe care mi-o ofera si independenta de altcineva/alt mijloc de transport.

    am de aproape 13 ani carnet si pot sa spun cu mana pe inima, fara a ma lauda, ca nu conduc ca o femeie. si de cele mai multe ori imi este rusine de faptul ca sunt femeie, cand vine vorba de condus. pentru ca sunt unele care chiar nu sunt facute pentru asa ceva. si are legatura cu atentia distributiva si cu viteza de reactie. care, la unele nu exista deloc sau este limitata. si spun asta fara vreo urma de jignire. atat ca unele ar trebui sa isi cunoasca limitele. la fel cum eu recunosc ca sunt afoana in ceea ce priveste muzica simfonica adevarata si imi asum limitele, la fel ar trebui multe sa recunoasca ca nu au ce cauta la volan. si asa, nu ar mai trebui sa ma feresc si sa le feresc.

    deci, ca sa fii si tu impacata cu tine, verifica-ti mai intai atentia si viteza de reactie. sunt cele mai importante. dupa, restul este floare la ureche

    RăspundețiȘtergere
  13. condusul si cintatul la pian sint activitati diferite, tin de abilitati diferite ale individului; vezi h . gardner - teoria inteligentelor multiple (pe link gsiti detalii http://catalinanicolin.tripod.com/id26.html)

    asa ca:
    1. daca iti place si te simti atrasa de chestia asta, cu atit mai bine
    2. daca doar ai nevoie de independenta - ia-ti carnet, oricum te vei deprinde cu timpul, prin "antrenament".
    SUCCES!

    RăspundețiȘtergere
  14. mai fetelor, pai voi ati inceput la 18 ani, merci:), e ca mine care am inceput pian la 5, ia sa va pun acu pe voi, normal ca o sa va fie frica:D

    Baogdana, cum verific eu atentia si viteza e reactie?
    de zapacita, sunt extrem de zapacita si am doua maini stangi. Pe de alta parte, credeam ca niciodata n-o sa invat sa folosesc un slr:D

    RăspundețiȘtergere
  15. slr-u e diferit :)

    aici, cu riscul de a fi ciufuta, nu e de joaca... baietelul de un an al unor prieteni a murit din cauza unui sofer neatent o clipa. parintii unui prieten au murit tot din cauza unui inconstient. iar sora lui, dintr-o femeie geniala, sefa de promotie la drept, a ajuns o leguma si a trebuit sa o ia de la zero cu alfabetul. si nu si-a revenit nici pana azi, la mai bine de zece ani de la accident.

    atentia distributiva poti sa ti-o testezi si tu acasa... citeste in timp ce mai si vorbesti cu cineva si cu televizorul deschis pe stiri, si vezi dupa cu ce ai ramas din ce a fost la TV. de exemplu. viteza de reactie tine foarte mult de cum reactionezi tu intr-o situatie limita. dar sunt si aici teste, cred ca mai evoluate decat ce am spus eu mai sus...

    de-aia, toata lumea face misto de testul psihologic, dar nu e chiar asa de gluma cu el... nasol este ca rezultatele oricat de jalnice ar fi nu prea sunt luate in considerare.

    si ca la examen, se ia pe pile. si de-aia ajung atatia inconstienti cu carnetul in mana...

    acum nu te speria de ce spun eu, ca am senzatia ca am dat un ton prea serios si noir la acest post...

    vorba Corei, incearca pe un camp si vezi daca iti place. si incearca cu orice numai cu barbatul tau nu! sau cu tatal :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Hai sa fiu eu aia exact contra :)).
    Nu toata lumea are sange rece, nu toata lumea conduce misto, nu toata lumea vede in spatiu(da iti trebuie chestia asta pentru ca in trafic te inconjoara o mare de masini de peste tot ca sa zic asa), nu toata lumea le are cu parcatul, mai ales in nebunia din Bucuresti si nu toata lumea are reflexe rapide.
    Acum eu ti-as zice asa: nu fa ceva ce nu ti-ar face placere si doar ar adauga stres, ma rog, eu asta as face...in ro, exista inca niste preturi superbune la taxiuri, in bucuresti exista cam peste tot mijloace de transport in comun(nu sunt minunate stiu, dar nici in paris nu sunt minunate), in centrul bucurestiului e chiar mai bine sa mergi decat mai mult sa transpiri in masina.
    Deci la rece vorbind, daca pentru drumurile lungi, inafara Bucurestiului ai alternativa, doar pentru BUC eu nu m-as agita.
    :))dar asa gandesc doar eu probabil.

    RăspundețiȘtergere
  17. lena, asa e ai dreptate, nu toata lumea le are, si chiar nu-i bai. problema se schimba insa cand nu le ai, dar ai carnet. pentru ca sincer, nu accept sa imi puna viata in pericol unul care nu are reflexe, sau care uita sa se asigure cand schimba banda sau cand vede triunghiul cu capu-n jos.

    si acum, sange rece chiar nu trebuie sa ai. eu nu am, sincer.

    RăspundețiȘtergere
  18. Bogdana eu dupa ce mi-am luat carnetul, nspe sute de ani in urma, in clipa in care ma suiam in masina cuiva detectam imediat daca respectivul/respectiva conduce de placere sau ca trebuie.

    Ii vedeam pe unii panicati, nervosi, am fost chiar victima colaterala, fara ranire fizica sau ceva, dar ma rog, participanta din masina la accidentul respectiv pentru ca soferita s-a pierdut intr-un moment crucial sa zic asa...degeaba intorceam eu virtual :)) volanul inexistent din dreapta soferului, ea s-a pierdut, asta numesc eu sange rece(lipsa lui adica).

    Bineinteles ca exista si oameni pentru care a sofa e o mare placere.

    Dar stiu pe de alta parte ca in Romania, sa ma scuze anticipat lumea :)), nu o zic cu rautate, se pune o mare presiune sociala din a avea carnet.

    Dege tu stii mai bine si tu trebuie sa definesti exact ce si cum si sa vezi mai departe daca e esential, de viata si de moarte problema sau doar asa un moft :)).

    RăspundețiȘtergere
  19. aia e pentru mine viteza de reactie :))) si vezi lena, de-aia, daca nu conduc eu sau barbatul meu, prefer sa nu ma urc in masina. iar cu taxiul in rarele ocazii in care ies seara si bem amandoi...

    cat despre carnet, la noi chiar e de bonton sa ti-l iei, la fel ca multe alte chestii.

    lena, apropos de cum mirosi felul de sofer cand te urci in masina altcuiva, crede-ma, ca imi este de ajuns sa vad o masina in fata mea timp de cateva zeci de secunde, ca sa imi dau seama de ce fel de sofer e la volan, si daca imi va pune probleme. si rar m-am inselat!

    RăspundețiȘtergere
  20. Carnetul e un rau necesar,si depinde si la ce virsta te apuci de scoala.Eu am data limita pina in 2015 deci mai am 5 ani sa invat sa conduc:)

    RăspundețiȘtergere
  21. subscriu la tot ce a spus tiza mea mai sus. in plus, ca m-ati intrebat de ce am zis de umilinta, nu stiu daca s-a schimbat ceva in ultimii ani.hai ca scoala o faci cu un instructor simpatic, tolerant si fara idei preconcepute despre femeile la volan. insa vine ziua examenului: te duci acolo in creierii diminetii, astepti la gramada in frig cu alte zeci-sute de oameni sa fii strigat, asta daca ai noroc sa intri in prima serie. ai primul contact cu politistul-examinatorul roman, care trateaza toata turma de aspiranti la carnet cu acelasi sictir. dupa ce scapi de bancile alea de lemn si de colegii aferenti (f. eterogeni, if you know what I mean)si ai predat formularul, astepti iarasi nu mai stiu cite ore sa afli daca ai luat. posibil sa nu iei din prima, asta nu are legatura cu inteligenta ta sau cu diverse examene trecute cu succes pina atunci. in cazul fericit in care ai luat, astepti sa fii strigat si repartizat la un punct de examinare a traseului, undeva in bucuresti. esti strigat dupa un numar mi se pare, grupa si numarul, ceva de genul. daca ai uitat sau pierdut informatia asta, si o soliciti de la ei, vei suporta o mustrare si un semi-refuz. te deplasezi la lacul de examinare, intr-un cartier in care e posibil sa nu fi trecut niciodata, asta depinde si de instructor. iti vine rindul, dupa inca un timp, pe care e posibil sa-l fi petrecut ca "martor" pe locul din spate. ai ocazia sa auzi astfel toate comentariile jignitoare ale politistului la greselile celui de dinainte, eventual tot o femeie. iti vine rindul si trebuie sa stergi cu buretele toata oboseala, nervii, emotiile, foamea, pipi si orice acumulari ale zilei. daca nu esti foarte determinat, sigur pe tine si hotarit intr-adevar sa iei carnetul, e foarte usor sa gresesti. si e foarte usor sa zici ca nu mai vrei sa treci niciodata prin asta. si ai pierdut si timpul si banii aiurea, si ai ramas si cu spaima de soferie.

    RăspundețiȘtergere
  22. Bogdana, pai asta as vrea eu sa evit, sa fiu vreo inconstieta care conduce incurcand pe toata lumea.

    Lena, asta e o problema, am atatea de facut in viata asta incat nu-mi dau seama daca soferia ar aduce plusuri sau minusuri la armonia generala.

    si eu imi dau seama imediat daca cineva e sofer bun sau nu.
    Adevarul e ca in putine masini ma simt ok, sotul meu conduce exemplar, a avut un sg accident in zeci de ani de condus, si ala ca ne-a lovit unu baut din spate, are un stil f calm si evita toate situatiile neprevazute.

    Singura problema e ca la un moment dat va trebui sa-l inlocuiesc la condus....

    Tot de la el am invatat si sa nu comentez niciodata cand conduce altcineva, soferu e sofer si exclamatiile sau indicatiile vor fi intotdeuna neavenite:)

    RăspundețiȘtergere
  23. Hai sa-ti spun, soacra-mea si-a luat carnetul la aproape 50 de ani, fortata de accidentul vascular al socrului. Si chiar daca la inceput a fost ezitanta si mergea ca pe jos :P, acuma se descurca onorabil si-i si place :) Deci se poate.

    RăspundețiȘtergere
  24. PS. Acuma are chiar masina ei, sa nu se bata pe uan singura :P

    RăspundețiȘtergere
  25. hehe..aceeasi dilema si la mine..din partea mea, as interzice in oras altceva decat avtobuze si taxiuri, da' na...cica la un moment dat merita efortul, atunci cand ai chef sa umbli tarile-n lung si lat...:)

    RăspundețiȘtergere
  26. eu si mama am dat in acelasi timp exam de carnet, ea fiind la 40 de ani si acum, la 56 merge de zbirnie! asa ca sabina, du-te si inscrie-te la scoala, nu iti mai cauta argumente contra, ca nu e cazul :-))

    RăspundețiȘtergere
  27. Io care crdeam ca pot sa fac orice,faza asta,condusul ma termina.
    In momentul de fata,sunt jale la volan.
    Atentie distributiva am,viteza de reactie nu cred ca e foarte buna si imi este f greu sa privesc in spatiu.
    Cand am prins curaj la volan,am zgariat masina in parcare,noroc cu asigurarea,dar si asa pretul platit de asigurare m-a socat.
    Oare la toate astea are importanta exercitiul?
    Bogdana imi place tare mult cum ai detaliat.Eu sper,ca in viitor,sa pot conduce.

    Sabina un exercitiu bun este sa conduci imaginar de fiecare data cand esti cu cineva in masina.

    RăspundețiȘtergere
  28. uff, sincer nu ma asteptam sa ia atata amploare subiectul.
    eu una sunt inspaimantata de turnura pe care a luat-o discutia.
    nu stiu ce sa zic, iti recomand sa nu faci tot felul de teste artizanale si sa nu iei in calcul sfatul nimanui care isi da cu parerea doar cand te vede cum tii mana pe volan :)
    inainte de a da examenul propriu zis sunt tot felul de teste pe care trebuie sa le treci si acolo vei afla cum e cu viteza de reactie si sangele rece si restul.
    e adevarat ca nu e nevoie de prea multi bani sa le treaca oricine vrea, insa asta nu inseamna ca te impiedica cineva sa dai testele pe bune si sa vezi care sunt cu adevarat competentele si capacitatile tale. e mai relevant decat alte teste facute de tine acasa, trust me:)
    prin urmare, sfatul meu e: zi-mi daca vrei serios nr instructorului meu (ca tre sa fac rost de el, mi-a furat de curand tel din buzunarul de la geaca in troleul 85...), vorbeste cu el, incearca sa stai la volan si sa vezi cum ti se pare (la volan asistata de un profesionist, cu experienta in initiat oamenii in tainele sofatului, care stie cat de bine trebuie sa te descurci prima oara, ca eu am facut asta cu tata, care avea permis de vreo 30 de ani si prima oara m-a pus sa pornesc masina, sa schimb vitezele, sa dau inapoi si sa bag masina in curte !! :))
    apoi dai testele, vezi cum ies, te apuci de invatat legislatia (e importat, o prietena de familie, care tot asa, face pian din epoca de piatra incoace, nu a putut sa priceapa o boaba, interpreta artistico-fantastic orice intrebare si era incapabila sa se limiteze la raspunsul grila, avea nevoie sa completeze, sa explice, mai ales ca ar fi gasit argumente pt toate cele 3-4 variante de raspuns :))
    bafta la examen!

    RăspundețiȘtergere
  29. Sabina, fa-ti linistita scoala de soferi, e o necesitate in zilele noastre. Stai linistita ca o masina e facuta sa fie condusa de oricine, doar persoane cu dizabilitati fizice si psihice grave nu pot conduce o masina.Nu stiu de ce in Romania mai exista mentalitatea asta ca sofatul e domeniu masculin si doar superfemeile pot conduce. orice femeie poate conduce, chiar mai safe decit barbatii.asta o spun companiile de asigurari care ofera discount femeilor-pe baza statisticilor evident, nu doar de ochi frumosi.
    Ia-ti inima in dinti, nu e mare scofala.

    RăspundețiȘtergere
  30. 100% de acord cu Amalia, in ceea ce priveste ideea retrograda ca a sofa bine e apanajul unei minti masculine. Nu iti trebuie nici vreun fler special, nici reflexe geniale, nici prezenta de spirit a unui criminalist versat. Esti sofer de nevoie, nu faci meserie, burse din asta! Instructorul meu (un om f ok, daca vrei sa faci 'pitch', iti dau si nr lui) zicea: 'mai, politistu' ala, la examen, vrea sa te vada ca duci masina pe strada si ca nu omori oamenii'. Simplu, ei? Cz e un sofer talentat, eu sunt un sofer corect. El face o ora de la A la B, eu fac o ora jumate.
    Eu am 10 ani de sofat (carnet luat la 18 ani), matusi-mea are 20 (carnet luat la 40). Orice varsta e ok. Secundo: odata ce ai carnet si libertatea de deplasare, iti dai seama ca e esential! Terzo: eu vreau sa ma apuc de inginerie, intre bb 1 si bb 2. Crede-ma, sofatul e floare la ureche pe langa inginerie!
    Insa (exista si un 'insa'), daca simti ca nu esti, pur si simplu, in stare, e absolut ok, leave it aside. eu, de exemplu, nu sunt in stare sa am grija de plantele de interior. Asta nu inseamna ca e vreo 'chestie', ci ca sunt eu deficitara la cap. asta.

    RăspundețiȘtergere
  31. Completare: daca nu stii de esti/Nu esti in stare, incearca. Te costa numa' cateva sedinte de sofat si o experienta noua. Sau, un carnet ;-).

    RăspundețiȘtergere
  32. Tot eu (n-am somn): eu am luat permis din a 3a incercare. Eram cls a 12a, 18 ani. Prima data, n-am invatat legislatia, zdrang la sala. Nici a doua oara nu invatasem, da' facusem testele alea de 4 ori si am invatat practic, asa. Insa, m-a trantit un fliq mizerabil la traseu. A treia oara, am fost impecabila, mai sa ma pupe politaiu' ala la o plecare din rampa fara frana de mana :D.
    Nu bag placa 'fara nici un accident 10 ani, blabla'. Am 2 accidente din vina mea si vreo 3 amenzi (speeding) si nenumarate speeding neprinse, pe trasee ultracunoscute de mine ca fiind safe.

    RăspundețiȘtergere
  33. Mama mia de de comentarii ... :))

    Sabinelu, io i-am zis si Papadiei: aici, downunder, toata lumea adulta are carnet. Nu se poate trai altfel! Crezi cumva ca e haos pe strazi, ca ajung sa ia carnetul "oameni care nu sunt capabili"?? Fireste ca nu. Totul tine de respect si de calm. In Australia circulatia si traficul sunt un rai pe langa nebunia romaneasca. Ceea ce inseamna ca nu de tine depinde sa fii safe in trafic. Ci de toti ceilalti participanti. Ca daca, Doamne fereste, ti-e scris sa ai un accident, nu trebuie neaparat sa fie din vina ta, ci a neatentiei si inconstientei altuia. Care nu inseamna ca nu e sofer bun, talentat. Ci doar ca e inconstient el, ca om, ca N-A VRUT sa invete.
    Tu incearca sa-ti iei carnetul, condu numai daca te simti stapana pe tine si pe situatie si cu asta basta. Cand nu vrei nu conduci, dar daca vrei ... stii ca o poti face fara probleme, legal. :)

    RăspundețiȘtergere
  34. ia carnetul! o sa-ti placa sa conduci si o sa-ti dea o libertate fantastica :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Eu iubesc prea mult oamenii ca sa-mi iau carnet:D


    :-)

    RăspundețiȘtergere