24 august 2010

Copiii si cartile

Am primit o leapsa frumoasa de la Ada.
As vrea s-o dau mai departe Alinei, Lalei si Mihaelei. Ca au copilasi mai mari.
Asa ca am sa povestesc despre copiii mei si cartile care ii fascineaza.
La inceput , Sofiei i-am citit eu, bineinteles. Au fost cartile de carton, groase, cu animale, plante, legume, si cate si mai cate.
Despre ele n-as putea spune mare lucru, poate ca cele care se desfac sunt mai incomode si se rup, ne plac mai mult cele la care se poate da "pagina". Pe vremea fetii n-am avut carti moi, din plastic, care se pot lua in baie, abia la Gh am primit asa ceva, mi s-au parut fantastice si le recomand cu multa caldura.
Cand a implinit un an si cateva luni i-am cumparat prima carte de povesti. Alba ca Zapada. I-am citit-o de foarte mult ori, a fost preferat ei ani de zile. Vreo 3 mai exact:)
Eu n-am avut incredere in carticelele noi de pe piata, recunosc. Pana pe la 4 ani i-am citit numai povestile clasice. Mai intai variantele ultra prescuratate din cartile cartonate, apoi cele un pic mai elaborate, dar redactate groaznic, carora le modificam fara jena exprimarea defectuoasa:) din cartile de 2, 3 lei pe vremea aceea, cu pagini speciale pentru colorat, si apoi povestile integral.
Micul Print i-a citit-o intr-o vara o fatuca la mare. I-a placut, nu era cartea noastra, am sa i-o cumpar sa vad cum il percepe acuma.
Tot in vara aia am cumparat Vrajitorul din Oz. Nemiscata a stat cat i se citea. Apoi a urmat Fram ,ursul polar. Avea vreo 5 ani si ii citea tati, pentru ca eu abia il nascusem pe cel mic.
Au urmat alte carti de povesti, preferatele au fost insa cele dupa desneul Cartea Junglei , ambele volume, Frumoasa si Bestia, si cartea despre zane, "De ce iubim zanele" cadou de la o prietena draga. Astea intre 5 si 6 ani.
Apoi a dorit sa citeasca singura. I-am luat asadar carti f simple, din colectia Mica Printesa...carti care descriau animalele si erau bune si pentru Gh. Plus enciclopediile. Intre 6 si 7 ani s-a ocupat mai mult cu asa ceva. Literele le stia demult, de la 2 ani si-un pic, e un joc pe fisherprice.com , despre alfabet. La 3 ani jumate scria cuvinte simple. La 4 ani fraze simple. La 5 ani scenarii de film:) (5, 6 fraze, nu va speriati)

Vara trecuta Sofia a inceput sa citeasca singura carti mai lungi si povestile de la Editura Corint. Deci putin inainte de 7 ani. prima carte a fost Pinocchio. Dupa care avalansa:)

Vara asta a citit Colt Alb, Micutele Doamne,(in mai putin de-o saptamana) Amintiri din Copilarie. Acum citeste niste basme. In primavara a citit Habarnam si a fost in extaz.

Am intrebat-o de ce ii place sa citeasca, i se pare frumos? Mi-a zis ca nu e frumos. E interesant si placut.
Am intrebat-o daca a avut vreo influenta faptul ca m-a vazut citind. A zis ca mai putin, ca mult mai mult a contat ca i-am citit eu si tata cand era mica, dar ca a contat si asta, ca a facut-o curioasa .
Gh ii calca pe urme, doar ca el nu stie cate litere stia ea la varsta lui. Nu-i nimic, stie el altele mai bine :)

4 comentarii: