14 aprilie 2009

Am crescut un copil legat de fusta mea?

Asta e proaspata, de acum 5 minute. Pe ceas.
Baiatul meu in varsta de un an si 7 luni a fost practic crescut in brate, la san, dormit cu mine sau dupa caz cu noi ori de cate ori a dorit. Majoritatea persoanelor care aud asa ceva considera ca va fi un mototol agatat de fusta mamicii (sic, diminutiv! ) pana la 80 de ani
Nu mai stau sa demontez ineptiile de genu.
Va povestesc doar ce s-a intamplat acum 5 minute.
In timp ce eu ca insensibila ( ca sa fiu draguta) imi beam cafeaua gandindu-ma la nemurirea sufletului, Gh se juca linistit la principala usa de la intrare, care e acum blocata pt noi adultii cu frigideru..aici la munte avem deocamdata o casuta mica, mica, ca-n povesti.
La un moment dat aud vocea unui vecin intreband suav: ce faci tu? al cui esti? dragutule, ce faci aici? Ma cam mir eu ca astia pe aici nu prea vorbesc cu cateii...dar il vad ca persista.
Zic, hai sa ma uit si io, asa, ca la tara, si-l strig pe bebe sa ne uitam impreuna. Niciun raspuns.
Mi se aprind beculetele si ies de urgenta afara.
Baiatu meu iesise mai intai in curte, apoi deschisese poarta , si, cu talpile goale si in pijama, se conversa un pic mirat in mijlocul strazii cu vecinul cel amabil.....
Inutil sa precizez ca azi noapte a burnitat un pic.
Si acuma va rog sa-mi explicati cum e treaba aia cu dependenta. Ca pe aia cu mama denaturata o stiu....

15 comentarii:

  1. eeeeeeeee denaturata... se mai intampla sa scape de sub supraveghere,copil istet si descurcaret. Nu cred ca e sub fusta mamii......daca era asa nu se aventura in curte in piciorusele desculte.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu in curte, in strada :)))
    fimea de 6 ani jumate abia deschide poarta. el, in picioarele goale prin pietris, a reusit....

    RăspundețiȘtergere
  3. draga mea, in mod clar si evident nu mai este legat de fusta/tata ta!

    lasa copilul sa exploreze linistit...

    desi eu cred ca faceam stop cardiac, la propriu daca o lua la sanatoasa fii-mea!

    iar denaturata nu esti. punct.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu zic ca e o explorare putin cam avansata, creatoare de infarct...cat despre fusta, cred ca independenta le/o stirbesti altfel, nu cu sanul si bratele, ci cu super/protectia, nelasandu-i sa puna mana pe jos, ca se murdaresc, de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bogdana, iti dai seama ce-a fost in sufletu meu...mai ales ca S nu avea initiative din astea la varsta respectiva. Las' ca vezi tu imediat cum e cu baiat :D

    Raluca, bineinteles ca asa este, cu umbrela de protectie versus brate /san la cerere,, da uite ca eu l-am lasat sa exploreze tot si acu are o incredere in sine cam prea beton :D
    acu m-am mai linistit, stiu sigur ca peste cateva zile o sa radem in hohote cad ne vom aminit :)

    RăspundețiȘtergere
  6. asta e atitudinea sabina...

    si eu zambesc acum cand imi amintesc cum a facut fii-mea cunostinta cu coltul de la masa...

    ca atunci n-a fost distractiv deloc, asta e partea a doua...

    RăspundețiȘtergere
  7. domnita un lucru este sigur "nu cred ca este legat de fusta ta"... teoriile legate de acest subiect mi se pare Aberanta. Mama denaturata :))) nu cred, dar... imi statea inima putin. Bine ca totul o fost doar o mica sperietura si nimic mai mult.O zi buna iti doresc alaturi de puiul tau "legat de fusta ta":)))

    RăspundețiȘtergere
  8. si al meu are o incredere, de speriat! pana la urma, cred ca tine si de firea lor si sincer, nu stiu care varianta e recomandata: copii curajosi versus copii precauti...ma gandesc ca trebuie sa ne adaptam la felul lor si sa nu ii fortam, in ambele cazuri.

    RăspundețiȘtergere
  9. eu am ambele modele:), ce sa fac..ma adaptez, evident:)))

    RăspundețiȘtergere
  10. eu am observat la ai mei, astia doi mai mici pe care i-am alaptat mai mult, cu care am stat tot timpul in brate(sau ma rog, in wrap, in sling), cu care am dormit, ca sunt mult mai curajosi, in niciun caz legati de fusta mea, comunica mult mai bine cu oricine, exploreaza, pleaca prin vecini, dar sa ma stie disponibila doar pt ei cand vor sa revina. daca vad pe altcineva ca se bucura de atentia mea sunt gelosi, lasa orice activitate cat ar fi de interesanta si se baga imediat la mijloc

    RăspundețiȘtergere
  11. Addito, mi-e tare dor de voi :), cred ca sunt niste poznasi si jumatate deja cei mici ai tai, care-s destul de mari, oricum, pt mine esti mama eroina, tu la 30 de ani o sa ai 5 copii!

    RăspundețiȘtergere
  12. Așa este, copiii cărora părinții le-au fost mereu în preajmă în primul an de viață, își exersează de fapt independența. Pentru că știu că, indiferent ce se întâmplă, mami sau tati sunt acolo lângă ei, să-i protejeze. Deci exact pt dos de cum s-ar crede de fapt! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Mai, dar tu esti tare draguta daca exista cineva care iti spune faza cu "mama denaturata".Eu chiar am stat si m-am gandit si nu cred ca ar avea cineva curaj sa-mi spuna asa ceva.Chiar daca ar exista vreo ruda sau prieten care ar crede asa ceva sincer, nu cred ca s-ar aventura.M-ai pus pe ganduri.
    Despre dependenta cred si eu ca are dreptate Alina intru totul.
    Sarbatori linistite tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  14. stai linistita!
    in general femeile care n-au copii se reped cu verdicte din astea "mama denaturata" sau "copil agatzat de fusta mamei";
    adica daca in lod de fusta mamei era cea a bonei sau a bunicii , e mai ok?
    eu zic sa nu-ti faci nici o problema!
    sarbatori fericite, acolo la munte,in casutza ce frumos trebuie sa fie!

    RăspundețiȘtergere
  15. Este deja dovedit ca un copil caruia ii acorzi toata "lipeala" de care are nevoie capata incredere in fortele proprii si ajunge cu adevarat independent spre deosebire de acei copii carora li se refuza acest lucru tocmai cand au mai multa nevoie.

    Vorbesc in cunostinta de cauza, am un baietel alaptat non stop, dormit cu mine/noi, lipit de mine, in brate de cate ori a poftit lucrul acesta si pot spune cu mana pe inima ca fiinte mai indepenedente si mai voluntare ca el nu cred sa existe prea multe.

    RăspundețiȘtergere