22 august 2014

Despre Vortex si despre InnerSound #3

Am primit deseori întrebarea „ ce înseamna Vortex” în festivalul InnerSound? De unde ați pornit?
Am auzit-o sau citit-o de la candidații concursurilor de film sau fotografie, de la finanțatori, în interviuri.
Cei care au intuit instant au fost muzicienii.
Explicatia este foarte simplă.
Muzica este arta care se joacă cu timpul, îl expandează sau îl comprimă, îl transformă în fel și chip până când, la finalul audiției, ajungi să trăiești în altă dimensiune, modelat sufletește în funcție de desfășurarea sonoră la care ai asistat.
Este un fenomen care s-a întâmplat odată cu primele sunete auzite pe pamant. Un fapt care transcende epocile muzicale, care guvernează orice stil - muzica gregoriană, a Renașterii, Barocul, Clasicismul Romantismul, Modernitatea și Contemporaneitatea.
Atracția definitivă spre interiorul sunetului, vârtejul emoțional din care nu poți ieși, dar  la capătul căruia devii altul, acestea sunt artibutele Vortexului muzical la care oamenii se supun de bună voie atunci când ascultă muzică clasică, indiferent de epoca istorică în care aceasta a fost scrisă.

Artele au proprietatea de a fi construite după aceleași principii ideatice, chiar dacă în maniere diverse, cu tehnici fundamental diferite.
 În final,  contează frumusețea actului artistic și apoi percepția transformării  interioare.
 Este ceea ce au știau de fapt toți care ne-au trimis materiale la concursurile de film și fotografie, cei care au trimis propuneri de performance-uri  și concerte, toate grupate în jurul ideii de spirală care absoarbe energia creatoare, pentru a putea savura transformarea, drumul, devenirea și apoi , la sfârșit, eliberarea din chingile controlului absolut pe care il exercită artistul asupra publicului, pentru a putea intra în contact cu propriile trăiri.

InnerSound New Arts Festival este un festival eminamente muzical,  care deține inedita  proprietate de a aduna în jurul sunetelor artele vizuale în multiplele lor manifestări. De la muzica Renașterii până la experimentul live, vortexul sonor  va ajuta privitorul să înțeleagă și vortexul vizual.
InnerSound este o poveste despre curajul de a crede că arta prezentului dictează spiritualitatea acestei epoci, fie că este vorba de interpretări contemporane ale unor lucrări consacrate, fie că e vorba despre numeroase prime audiții absolute sau  idei tari din știință - Univers, Materie și Antimaterie-, filosofie și umanism- cum este chestionarea agresiunii față de grupuri sociale diferite prin decodificarea emoțiilor în sunete  cu ajutorul programării - toate acestea transpuse în performance-uri și prezentări.


Despre public? Ei bine, suntem norocoși că trăim în România, un spațiu unde efervescența artistică și de idei este atât de ridicată încât abia putem cuprinde tot ce se întâmplă.
 InnerSound are ceva de oferit pentru fiecare. Muzică clasică și modernă pentru melomanii ce frecventează obișnuit sălile de concerte, muzică contemporană pentru toți cei care vor să știe ce se compune și cum se compune în 2014, expoziție de fotografie pentru cei care iubesc suportul  hârtiei, visuals mesmerizante pentru cei pasionați de tehnologie, performance-uri pentru iubitorii dansului și sincretismului, și, desigur, unic în România și implementat la InnerSound, seara de scurt metraje de film mut, cărora compozitorii le scriu muzică de cameră, interpretată live, în timp real, sub bagheta celui mai bun dirijor tânăr al ultimilor ani.

 Nu doar tema InnerSound este Vortex. Ci tot ce s-a întâmplat în primii ani și tot ce se întâmplă în aceste 4 zile fermecate reprezintă o poartă spre entuziasm, spre imaginație, spre profunzime, spre inovație, spre culoare, spre introspecție , spre visare  și spre joacă foarte foarte serioasă.
Se va înțelege de la primele acorduri.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu