24 august 2014

Maidens- crowdfunding


Colegul meu de facultate Claudius Iacob a dezvoltat un program de generare de compozitii. Are nevoie de sprijin ca sa il poata perfectiona.
campania poate fi acceseta aici: https://www.indiegogo.com/projects/maidens-the-music-generator-software

Va las mai jos cu  ce mi-a povestit Claudius despre MAIDENS si sper sa vi se pare si voua la fel de interesant .

MAIDENS este un program de calculator destinat sa asiste compozitorii (si profesionistii din industria muzicala) in realizarea unui deziderat simplu: sa creeze muzica mai bine, si mai repede.

Sunt, in speta, trei categorii de posibili beneficiari ai programului: compozitorul de muzica culta, aflat in cautare de noi mijloace de expresie; creatorul de muzica de film, in permanenta contra-cronometru, si care trebuie in mod frecvent sa livreze un opus de dimensiunile unei simfonii, in doar cateva saptamani; si antreprenorul din industria muzicala, direct interesat sa asigure succesul si productivitatea muzicienilor, ambele fiind direct proportionale cu profitul obtinut.

MAIDENS este ideea insolita a lui Claudius Iacob, detinator al unei licente in compozitie muzicala, si al mai multor certificari in domeniul IT. Claudius a realizat din resurse proprii o versiune preliminara, „beta” a aplicatiei ce se poate descarca gratuit de la adresa www.maidens.ro ‚ si a pornit o campanie de colectare de fonduri pentru finalizarea ei. Campania, care se poate accesa la adresa www.igg.me/at/maidens ‚este gazduita de platforma de ‚crowdsourcing Indiegogo, si urmareste strangerea sumei de 15000 de euro, care sa acopere costurile unui an intreg de dezvoltare a aplicatiei.

Cei care contribuie la sustinerea proiectului primesc in schimb reduceri sau gratuitati permanente la produsul software finit, si asistenta artistica si tehnica din partea autorului.

MAIDENS (acronim din ‚machine aided new sounds‚ sonoritati noi asistate de calculator, eng.) este un program care genereaza muzica.

Conceptual vorbind, procesele sale interne se pot grupa in trei categorii de baza: generare bruta, analiza si retroactiune (sau feedback). Mai intai, un algoritm elaborat produce note muzicale. Aceste note sunt trecute printr-un proces de analiza, care decide cat sunt de potrivite intr-un anumit context. in functie de rezultatele analizei, se raporteaza inapoi catre procesul de generare ce a fost bine, si ce trebuie imbunatatit. Acest ciclu se repeta pana cand materialul muzical analizat este considerat „acceptabil” ‚ moment in care este oferit utilizatorului uman.
  
Spre deosebire de toate aplicatiile similare, MAIDENS este dezvoltat de un compozitor, care abia ulterior a dobandit abilitatea de a programa computere. O consecinta directa a faptului este ca MAIDENS urmareste implementarea cat mai fidela a unor principii de compozitie muzicala, in loc sa forteze transplantarea unor modele pur matematice, si fara legatura cu domeniul muzical. Aceasta abordare a obtinut deja rezultate in directia scontata, muzica produsa de versiunea beta a programului fiind considerata de mai multi ascultatori, muzicieni sau nu, ca fiind foarte convingatoare.

MAIDENS se adreseaza in principal muzicianului non-tehnic. Exista, astazi, multi oameni de muzica ce stapanesc la perfectie teoria muzicala, armonia, polifonia, orchestratia, dar sunt pierduti in fata software-ului muzical contemporan, din ce in ce mai sofisticat. Pentru a evita acest lucru, MAIDENS nu necesita cunostinte extra-muzicale pentru a fi operat. Conceptele de baza cu care opereaza sunt de natura pur muzicala: intervale, durate, acorduri, linii melodice, etc.
  
MAIDENS este bazat pe o arhitectura elastica, si extensibila. Este alcatuit dintr-o aplicatie de baza, si un numar arbitrar de module. Acestea pot fi conectate cu baza, sau unele cu altele. Baza ofera functionalitati esentiale, ca de exemplu, afisarea, modificarea manuala, audierea si exportul partiturii muzicale in diferite formate. Modulele sunt responsabile pentru generarea, modificarea automata si analiza materialului muzical. Ca muzician, este suficient sa conectati modulele potrivite in locul potrivit, pentru a da ideilor dvs. muzicale premisa materializarii.
  
Toate cele de mai sus fac din MAIDENS un program de calculator usor de invatat si de integrat in rutina de creatie, si ii ofera postulatul unei vieti indelungate.

Programul MAIDENS are sanse sa schimbe pentru totdeauna modul de lucru al muzicianului profesionist. Daca aveti, direct sau indirect, de a face cu muzica, profitati de aceasta ocazie istorica, si contribuiti la aceasta schimbare. Pe langa faptul ca veti primi licentele de produs la pret redus (sau chiar gratuit), v-ati putea mandri si cu faptul ca ati contribuit la scrierea unui nou capitol din istoria muzicii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu