29 august 2014

Incepe Concursul Enescu!

Mai sunt cateva zile pana la deschiderea Concursului International George Enescu.
Pentru unii emotii, pentru altii sursa de informare - tinerii si profesorii lor ce vor merge cu siguranta sa audieze competitia, ca in fiecare editie, anul acesta concursul este separat de Festival si va avea un vibe al lui, personal, mai ales ca este insotit de cateva concerte interesante de-a lungul celor 21 de zile.
Organizatorii au pregatit o serie de interviuri cu unii dintre laureatii concursului, din diferite generatii, oameni ce povestesc despre experienta lor din timpul competitiei, ce a insemnat pentru ei concursul si despre ce insemna sa fii muzician in ziua de astazi. Rolul meu va fi unul diferit: voi analiza, intr-o serie de articole, programul impus concurentilor, si voi explica ce anume se testeaza in fiecare etapa din punct de vedere repertorial, tehnic si muzical.
Mi-e drag sa scriu despre debutul seriei de interviuri, pentru ca la succesul lui Alexandru Tomescu am fost martora acum 15 ani.
Fiind un bun prieten, l-am ascultat in aproape toate etapele, cu interes si dorindu-i reusita. Scriu insa si cu nostalgie si tristete despre acele momente in care Alex a fost acompaniat de tatal sau, un pianist de o finete si inteligenta iesite din comun.  Imi amintesc cu acelasi fior de un singur sunet, la pian, in Fantezia de Schumann, lucrare aflata si acum in repertoriul de concurs. Acel sunet care a legat intreaga lucrare si care l-a propulsat pe Alexandru in niste zone extrem de profunde ale interpretarii muzicale, pe care a continuat sa le adanceasca atat de senin in tot timpul concursului si cariera sa viitoare.
Imi amintesc si de frumusetea interpretarii sale in concertul de Sibelius, in finala cu orchestra care trebuie sa le fi dat mari batai de cap membrilor juriului, pentru ca nivelul a fost intr-adevar extrem de ridicat, si, ca dovada, toti cei trei au acum cariere impresionante.
Ascultati-l pe Alexandru si bucurati-va ca in Romania  numele lui Enescu traieste, iata, si prin acest concurs.


2 comentarii:

  1. Alexandru Gheorghe22 septembrie 2014 la 17:15

    Pe langa Alexandru Tomescu mai sunt si alte nume ce ne aduc aport tarii prin munca ce o depun. Se gasesc interviurile pe canalul festivalului pe YouTube.

    Si fiindca a fost George Enescu, mi-am cumparat acum cateva zile o carte despre viata si muzica sa! Se numeste: George Enescu - Viata si muzica de Noel Malcolm cu prefata de nimeni altul, decat: Yehudi Menuhin!

    O recomand tuturor, citarea surselor este foarte pertinenta si corecteaza alte lucrari din trecut pe acelasi subiect.

    RăspundețiȘtergere
  2. Alexandru Gheorghe23 septembrie 2014 la 22:37

    Heh... uitasem să las o „dezgropare” a identității: https://www.youtube.com/watch?v=m8Y5x1N_aIg

    RăspundețiȘtergere